1. szülinapi torta – ehető és finom is

A szülinaposnak, akármilyen kicsi, torta jár. Gondban voltam, hogy milyen tortát készítsek, mert azt szerettem volna, hogy az ünnepelt is ehessen belőle, de mivel mégis a vendégek fogják a nagyobb részt elfogyasztani, felnőtt szempontból is finomnak kellett lennie. Egyszerre legyen tehát minél egészségesebb és minél finomabb.

Áfonyatorta sajtkrémmel


Napokig bújtam a netet és találtam egy csomó első szülinapos förmedvénytortát, így 2 következtetésre jutottam: 1. egészen idáig csak szupercsúcs kajákat evett a gyerekem, nem 1 szelet tortával fogom mindezt tönkretenni, 2. az lesz a legjobb, ha mindenhonnan ellesem, ami értelmes babatortaügyileg és szépen kitalálom a saját receptemet, hogy megfeleljek a fenti kritériumoknak.
Így készült el a sajtkrémes áfonyatorta zabpehellyel és tej nélkül. Külön érdeme, hogy a sütési időt leszámítva 15 perc alatt össze lehet állítani, de nem keksztorta. Az ünnepelt imádta, egy egész szeletet betolt belőle, így a második ünnepnap is megsütöttem, sikere volt mindenkinél én meg örülök, hogy lehet normális első szülinapi tortát sütni.


Hozzávalók:

25 dkg áfonya
22 dkg liszt
5 dkg zabpehely
15 dkg barnacukor
1 csomag sütőpor
1/2 tk só
1/2 tk őrölt fahéj
2 dl joghurt
2 tojás
1 ek frissen facsart citromlé
3 ek almalé

A sajtkrémhez:
50 dkg Philadelphia vagy más natúr sajtkrém
10 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja

A krémhez a hozzávalókat robotgépben elkeverem, felhasználásig félreteszem
Egy nagyobb tálban összekeverem az áfonyát, lisztet, zabpelyhet, cukrot, sütőport, sót és a fahéjat. Egy másikban kissé felverem a tojásokat, hozzákeverem a joghurtot, az almalevet és a citrom kifacsart levét. Hozzákeverem a lisztes alaphoz, lágyan elkeverem, kivajazott, lisztezett, csatos oldalú tortaformába öntöm és 150 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöm. Kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, kettévágom. Megtöltöm a krém felével, a másik felével pedig bevonom. Szeletelés előtt 20 percet hűtöm.

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: 34 hozzászólás
  1. Én szőlővel csináltam, a tésztába és díszítéshez is azt raktam, szép és finom lett. A krémet pedig 2 "gazdaságos" sajtkrém és 1 tejföl keverékével készítettem, ez is kiváló lett, bár pár órát kellett a hűtőben pihentetni, hogy megszilárduljon. Remek és egyszerű torta, biztos készítek még!

  2. Szia! Ízben szinte minden gyümölcs passzol. Lehet most meggyel, nektarinnal vagy barackkal, akár sárgabarackkal is készíteni. A mélna gondolom szintén kiesik magok miatt. Mangó is jó bele, de inkább valami idénygyümölcsöt válassz.

  3. Szia!
    Nagyon tetszik a recept, de én nem merem áfonyával csinálni. Mivel lehet helyettesíteni, ami ízben passzol a sajtkrém-bevonathoz?

  4. No. Kedves Lila Füge, isteni a tortád! 🙂 Áfonya helyett mirelit mangóval és konzerv őszibarackkal csináltam, málnadíszítéssel a tetején. A Philadelphia sajtkrémet nem mertem helyettesíteni, a korábbi hozzászólásokat olvasva. Így aztán elég drága torta lett, de baromi finom. 🙂 Köszönöm neked, már komolyan aggódtam, hogy répatortát kell sütnöm. 🙂 És ami a lényeg: a kis csepertyűmnek is kifejezetten ízlett. 🙂
    Legyen szép napod!
    kocsyzsuzsi

  5. Szerintem inkább a kissebb formában süsd, de akkor növelni kell a sütési időt, hogy átsüljön. Szúrópróbázd!

  6. Köszi Dóra! Reméltem, hogy pozitív választ kapok a szilvalekváros ötletemre. Azt gondoltam, ha nem vetitek el (nagyon), mindenképp kipróbálom. Csak most meg az a gondom, hogy nincs megfelelő méretű tortaformám. Van egy 20 cm-es szilikonosom, meg egy 30 cm-es csatosom. Innen lehet nyerni? (azon kívül, hogy szerezzek be egy megfelelő méretet:) Melyikbe süssem inkább? Köszi,Dóri. Ui.: Na, most az persze jó kérdés, ha ennyit problémázom, miért nem sütök valami mást… Jó kérdés 🙂

  7. Szia! Mit gondolsz, ha áfonya helyett szilvalekvárt (100% gyümölcs) teszek bele, sikerülhet a torta? Előre is köszönöm! Dóri

  8. Szia Renáta!
    Én mertem adni és már a 2. szülinapot is jó egészségben (egy kis náthától eltekintve) megünnepeltük a múlt héten. Nem lett semmi baja a tortától pedig egy teljes felnőttnek való szeletet betolt (a marhapörkölt után). Boldog első szülinapot a gyerkőcnek!

  9. Szia!Nagyon megtetszett ez a recept, nekünk októberben lesz egy éves a drágánk!Viszont én úgy tudom, hogy áfonyát másfél évesen lehet adni, illetve az ilyen apró magvas gyümölcsöket.Illetve tojás is van benne, fehérje.
    Nektek ez a két dolog nem okozott gondot, nem lett pöttyös utána?
    Csak emiatt vannak fenntartásaim:)
    Külön tetszik, hogy gyerek és felnőttnek is jó lehet.
    A répatorta és kekszes nyalánkságok, amiket eddig találtam, nem igazán izgattak fel, megmondom őszintén…:):)

  10. köszi, hát igen, sajnos philadelphia nem volt…:-( azért majd megpróbálom még egyszer, ha sikerül beszereznem!:-)

  11. szia suska,

    nem tudom milyen a spar sajtkrém, a philadelphia viszonylag semleges, nem igazán sós, így nekem a krém sem tűnt annak. ha még adsz egy esélyt a sütinek szerntem legközelebb próbáld ki azzal, vagy a lidl-ben kapható krémsajttal, ami a philadelphia koppintásam nagyon hasonló a csomagolása, sajnos a nevét nem tudom, de sokkal olcsóbb min az eredeti.

  12. sziasztok!

    tegnap megcsináltam a tortát, ami gyönyörűen nézett ki (a tetejét nem csak áfonyával szórtam meg, hanem még kis sárgadinnyéból kivájt gombócokat is raktam rá). a tészta is szuper lett. Mégis ehetetlen lett a felnőtteknek:-( a krém miatt… azt mondták, túl sós. teavajjal és spar natúr sajtkrémmel csináltam: lehet, hogy nem volt túl jó a választás? nekem se ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert 8hetes terhes lévén mindentől rosszul vagyok:-) viszont a kislányom két szeletet is bevágott belőle – mondjuk neki készült, úgyhogy azért annyira nem vagyok elkeseredve, de azért örültem volna, ha másnak is ízlik…:-)

  13. Szia!
    Köszönöm a választ, nagyon finom volt, az ünnepeltnek,és a vendégeknek is ízlett. Nem is maradt belőle!

  14. Szia! Minden süti összeesik egy kicsit, erre ez különösen igaz a zabpehely miatt. Nem kell újat sütnöd, ha ketté tudod vágni.

  15. Szia!
    Most sütöttem meg a tortához a lapot.Viszont kicsit elkeseredtem, mert sütés közben olyan szépen feljött, de most,hogy kikapcsoltam a sütőt, kicsit összeesett a tészta. Ez normális, vagy inkább süssek másikat?

  16. Meg fogom sütni újra, hogy rájöjjek mi lehetett a baj. Nekem többször jól sikerült, remélem nem rontotta el a szülinapot!

  17. Sziasztok!
    Sajnos nekem nem sikerült ez a torta, pedig mindent az előírás szerint, ugyanazokkal a hozzávalókkal készítettem és nem is vagyok már kezdő a sütés terén… A tészta másfél óra alatt se sült át teljesen, szalonnás maradt(pedig kicsit magasabb hőfokon sütöttem az előírtnál), a krémben pedig nagyon furcsa volt, hogy se nem édes, se nem sós. Szerintem azért, mert a natúr krémsajtnak is van egy bizonyos sós íze, amit a gyümölcscukor csak még jobban kihozott. A tészta annyira kemény, tömött állagú lett, hogy a kis 3 foggal rendelkező egyévesemnek 1-2 pici, összenyomott falatnál többet nem is mertem belőle adni. Az áfonyáról pedig azt olvastam, hogy csak másfél éves kora után kaphat a baba…

  18. Kedves Lila Füge!
    Köszönöm szépen a receptet! 1 éves Katicánk szülinapjára készítettem – igaz fagyasztott áfonyából – és tökéletes lett!!! Az ünnepeltnek nagyon ízlett és a rokonság is el volt bűvölve 🙂 Egy szóval ez a TÖKÉLETES 1. szülinapi torta!

  19. Zsuzsi, a krémnek jót tesz, ha egy kicsit behűtöd, ha túl ágyra kikerült, a sajtkrém és a vaj is megdermed, jobban tudod kenni, csak ne hűtsd túl.
    A tésztánál nem tudom mi lehetett a gond, nekem többször is tökéletesen sikerült. Nem maradt ki a sütőpor?

  20. Sziasztok,
    elkészítettem a tortát, de majdnem teljes kudarcba fulladt. A krém teljesen folyékony lett, úgyhogy némi tejszínt és zselatint kevertem hozzá. A tészta pedig nagyon nehéz és tömör lett, olyan vékony, hogy félbevágni sem volt érdemes és félő volt, hogy nem bírná tartani a tetőt a köztes krém. Így alul maradt a tészta, felette a zselatinos-joghurtos krém, szépen összeállt a hűtőben. Az íze így is jó volt, a mi 1 évesünk rögtön megevett egy egész szeletet belőle. Mit csinálhattam rosszul?
    Zsuzsi

  21. Szia, megint Anita vagyok. Sajnos áfonyát nem kaptam, helyette mélyhütött málnát vettem, szerintem azzal is jó lesz. Szerinted változtassak a recepten valamit? A málnának szerintem több leve van, mint az áfonyának. A 26 cm-es forma az elég nagy, nekem is az van. (a képeiden kissebbnek tünt 🙂 )

  22. Szia, az én porontyom most lesz 2 éves, gondoltam megcsinálom neki az áfonyatortát. Az a kérdésem, hogy ez mekkora tortaformára elég? Leszünk kb 15-en, szerintem a dupláját kell csinálnom. Köszi a választ, Anita.

  23. óóó, hát ez is szuper recept, köszönöm! tegnap sajnos már nem kaptam a Kolosy-n áfonyát, de a kofaférfi azt mondta, ha ma valószínű h lesz. alig várom!

  24. reggel arra gondoltam, hogy ma nézek egy sajtkrémtorta receptet és nyomban az Alibiben evett áfonyás sajtkrémtorta jutott eszembe.
    és az rss pedig épp ezt a receptet dobta ki 🙂

  25. Gratulálok a gyermeknek/gyermekhez. Nálam is hamarosan aktuális lesz a tortakérdés, de szerintem egy gyümölcsös cobblert fogok a lányomnak csinálni,mert a hétvégén megkóstolta és teljesen odavolt érte. Csak bele kéne csempészni egy kis túrót, mert azt meg imádja…

  26. Áfonya helyett felengedett és NAGYON lecsepegtetett, darabokra vágott eper? Vajon? (Tudom, mag, de nem első gyerek, lazák vagyunk:)

    És még egy gondolat: a krémbe vaj helyett fehércsoki? Vagy ez így annyira tutter, hogy kár variálni fehércsokival?

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.