Szír töltött paprika

Ezt a töltött paprikát azoknak ajánlom, akik unják a hagyományos receptet. A Kousa Mahshi nevű szíriai étel adta az ötletet a merészebb fűszerezéshez.

Hozzávalók 6-8 főre

6 nagyobb tv paprika
50 dkg darált borjúhús
10 dkg rizs
1 kis csokor petrezselyem
2 tk. római kömény
1/2 tk. őrölt szegfűbors
1/4 tk. cayenne bors
1 fej vöröshagyma finomra vágva
5 dkg vaj
1 l házi paradicsomlé
5-7 mentalevél finomra vágva
víz vagy zöldség alaplé
só bors
1 ek cukor
kevés rántás

Elkészítés

Száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a római köményt, amíg illatozni kezd. Rádobjuk a vajat, majd a finomra aprított hagymát és lepirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, felengedjük vízzel és félpuhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a fűszereket, a darált húst és a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk.

A paprikákat kicsumázzuk, megmossuk, majd megtöltjük a töltelékkel. Nagyobb lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi (zöldség alaplével még jobb) és 15 percig nagy lángon főzzük. Visszavesszük a lángot közepesre, hozzáadjük a paradicsomlevet, egy kevés cukrot, sót, borsot. Újabb 15-20 percig főzzük, amíg a paprika és a töltelék puhára fő. Kiszedjük a paprikákat, egy picit berántjuk a mártást és amíg a rántással összefő, belefőzzük a finomra vágott mentát. Szűrőn átpasszírozzuk (vagy nem), és a töltött paprikáva tálaljuk.

A Kousa Mahshi szíriai életünk egyik meghatározó étele volt, anyukám imádta és amint megtanulta készíteni, gyakran került az asztalra. Akkor nem örültem ennek nagyon, de mostanában gyakran elfog a nosztalgia. Apró sárga töltött tök/cukkini mentás paradicsomszószban. Sajnos kell hozzá a kousa, vagyis az a fajta tök, mert csodálatosan vajpuhára fő és jellegzetes az íze, mérete… ah, gyerekkor! Cukkiniből nem ugyanaz, és ha már ugyanazt nem tudom reprodukálni, akkor teszek inkább egy merészebb lépést a kísérletezés irányába. A fűszerezéstől eltekintve a hagyományos töltött paprikához nagyon hasonlóan kell elkészíteni.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -