A Világ Legjobb Tortája
Lila FügeEzt most nem én találtam ki, hogy a világ legjobb tortája pont ez lenne. (Igazából nem is szeretem, hogy mostanában nem lehet úgy receptet keresni, találni vagy olvasni, hogy valami ne a legjobb legyen. Mintha a simán jó receptek már nem is érnének semmit.) A recept eredetije Norvégiában valami olyasmi lehet, mint nálunk az Ország Tortája – egy tortaversenyen megszavazták, hogy ez a legjobb és egyből ezzel a szerény névvel illették. A recepttel néhány hónapja találkoztam először és az alapötlet nagyon megtetszett: a piskóta szerű tészta együtt sül a rákent fehárje habbal, így a tészta puhára, a habcsók pedig ropogósra sül. És itt nincs vége: miután a szögletes tepsiben megsütötték a tortát és az kihűlt, kettévágják és a két réteget egymásra teszik – közé pedig tejszínhabot és gyümölcsöt töltenek. Így aztán jut habból, habcsókból és piskótából minden szeletbe bőven. Tényleg zseniális.
Amikor először láttam a receptet, azonnal beindult az agyam és több verzióban is elkészítettem gondolatban. Az Édesem cuki Szonjának is vigyorogva mutattam az ötletet és el határoztuk, hogy mindketten készítünk 1-1 verziót. Kíváncsi vagyok, nektek beindul-e a fantáziátok! Ha igen, mindeképp osszátok meg velem is.
Recept (20 cm-es tortaformához)
A máktortához:
6 tojás, szétválasztva
18 dkg porcukor
1,2 dl étolaj
18 dkg darált mák
1 csipet só
1 citrom frissen reszelt héja
A habcsókhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
A töltelékhez:
2 dl habtejszín
3 ek porcukor
1/2 vanília kikapart magja
2 ek egész mák
20 dkg eper
Két egyforma tortaformára lesz szükség!
A máktortához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk a porcukrot, robotgépben fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a darált mákot, és a citromreszelt héját, teljesen simára keverjük. A fehérjét közepesen kemény habbá verjük a sóval. Először a hab harmadát gyors, határozott mozdulatokkal a mákos masszához keverjük, az így fellazított masszához lazán keverjük hozzá a hab többi részét.
A habcsókhoz felverjük a tojásfehéréjt és kanalanként adagolva hozzákeverjük a porcukrot. Végül 5 percig hagyjuk dolgozni a robotgépet, hogy fényes, sűrű habot kapjunk.
A mákos masszát elosztjuk két tapadásmentes sütőformába, majd óvatosan rákenjük a kettéosztott fehérje habot. 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a habcsók teteje ropogósra sül (belül puha marad) és a mákos tészta átsül. A sütőből kivéve hagyjuk tejesen kihűlni mindkét réteget, majd kivesszük a formából és összeállítjuk a tortát.
2 ek egész mákot száraz serpenyőben megpirítunk. A tejszínhabot egy kevés porcukorral és a vaníliával kemény habbá verjük. Az egyik tortalapot tortatálra tesszük úgy, hogy a habcsók réteg legyen felül. Megkenjük a tejszínhab 2/3-ával, megszórjuk eperrel, majd rátesszük a másik tortalapot, szntén a habcsókkal felfelé. Erre kanalazzuk a maradék tejszínhabot, megszórjuk a rított mákkal és a maradék eperrel.
A fotókat Bolega Niki készítette, mert ez a torta is benne lesz az új sütis könyvemben, amin éppen dolgozunk 😉