A csokoládé lelke – entrée
Havas DóraNem kellett sokat gondolkodnom a válaszon, amikor egy régi ismerősöm azzal hívott fel, hogy lenne-e kedvem csokoládés recepteket kitalálni a Cote d’Or számára. Amikor pedig azt is megemlítette, hogy nem csak desszertekről van szó, hanem egy menüsorról, hajlandó lettem volna esdeklően rebegtetni a szempilláimat a feladatért. Innentől a helyzet csak egyre fokozódott, ugyanis az általam felvázolt lehetőségek közül a kedves megrendelő pont azokat a fogásokat választotta ki, amelyeket én is igazán magamhoz közelállónak éreztem és így még nagyobb izgalommal és lelkesedéssel készítettem el őket. A dolog pikantériája az volt, hogy amikor átküldtem a javaslataimat még én is csak fejben főztem le őket – anyukám kérdezgette is sűrűn, hogy honnan tudom, hogy jól fognak sikerülni. Pontosan nem tudtam, de volt egy erős megérzésem (vagy inkább ráérzésem). A hozzávalókat elnézve nagy baj nem lehetett és nem is lett.
A felkérés a Cote D’Or szeptember 11-13-ig, a Millenárison megrendezésre kerülő rendezvénye – a Csokoládé lelke – kapcsán talált meg. A leírtak alapján nagyon érdekes és izgalmas kiállítás lesz, azt ígérik, hogy minden érzékszervünkre hatva mutatják be, hogy hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé. Micsoda szerencse, hogy az ízlelőbimbóink is érzékszervnek minősülnek: kóstolni is lehet majd!
Hozzávalók (4 személyre)
4 nagy füge
2 szelet bacon
2 dkg lágy kecskesajt
1 kocka Core d’Or Pistache Noir 70% csokoládé
1 ek juharszirup
A fügéket megmossuk, kettévágjuk és vágott oldalukon egy kevés juharsziruppal megkenjük. Egy grillserpenyőt felforrósítunk, a fügéket szirupos oldalukkal lefelé a serpenyőbe tesszük és 1 percig sütjük.
A baconszeleteket kettévágjuk és pirosra sütjük.
Egy fél, karamellizált fügére 1 db sült bacont teszünk, morzsolunk rá egy kevés kecskesajtot és megszórjuk pisztáciás csokoládéforgáccsal. Azonnal fogyasztjuk.