A feketeribizli szezon végére

Múlt szombaton az utolsó tálka feketeribizlit én vettem meg. Kifejezetten ezért mentem a piacra és már csak egy dobozka volt, arra is rá kellett tennem a kezem, nehogy valaki lecsapjon rá “v á l o g a t á s” közben. Vérzik a szívem, mert ez az utolsó idén egyben az első is volt nekünk, valahogy elszaladt mellettünk a rövidke szezon.

Feketeribizlis morzsa

Nem akartam nagyon bonyolítani, megőrizni ínségesebb időkre szörp vagy lekvár formájában nem lehetett volna – ahhoz kevés volt a ribizli. Nyersen csak én eszem, így olyan süti készült belőle, amiben dominálhatott. Csak egy kis morzsa került a tetejére, annyi a csavarral, hogy kis csokoládékockákat is kevertem hozzá, mert szerintem a magas kakótartalmú csoki és a feketeribizli nagyon jól bírják egymást.

Recept

1/2 kg feketeribizli
2 kisebb sárga húsú barack
5 dkg világosbarna nádcukor
1 púpozott ek kukoricaliszt

1 bögre zabpehely
1/2 bögre liszt

1/4 bögre szeletelt mandula
5 dkg 70 % kakaótartalmú csokoládé
1/2 bögre cukor
1 csipet só
15 dkg hideg vaj
5 dkg

A gyümölcsöket megmosom, megtisztítom, a barackot kimagozom és kisebb kockákra vágom. Közepes tálba teszem és összekeverem a cukorral és kukoricaliszttel. A keveréket kivajazott formába borítom.
Egy másik tálban összekeverem a zabpelyhet, lisztet, cukrot, sót, majd beleszórom a felkockázott vajat és a kezemmel összemorzsolom. A végén hozzákeverem a mandulát és a kis kockákra (1/2 cm) vágott csokoládét, és a morzsát a gyümölcs tetejére kanalazom. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a teteje megpirul, a gyümölcs leve pedig bugyogni kezd. Langyosan fogyasztjuk.

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: Hozzászólások (0)

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.