A gyerek, aki salátát kér vacsorára

Alaptézis, hogy a gyerekek nem szeretik a salátát vagy ez is csak egy a felnőttek félelmének köszönhető tévhit? Nem nyitok vitát arról, hogy lehet-e jó- és rossz evő gyereket nevelni, mert fogalmam sincs róla. Tény, hogy vannak gyerekek, akik kifejezetten jó evők akkor is, ha a szüleik nem fordítanak különösebb gondot arra, hogyan táplálják őket és vannak rossz evő, válogatós gyerekek, aki akkor is ilyenek maradnak, ha a szüleik megfeszülnek és a legjobb falatokat teszik eléjük. Az viszont, hogy milyen fajta ételt teszünk a gyerek elé csak rajtunk múlik és néha okoznak meglepetést a kis lurkók.

Számomra nagy felfedezés volt, hogy van gyerek, aki szereti a salátát, sőt vannak kedvencei és külön kéri, hogy saláta legyen vacsorára. Mint nemrég kiderült, az én fiam ilyen.

Uborka-paradicsom saláta csicseriborsóval

gyerek salata.jpg

A hozzátáplálás első pillnataitól kezdve arra törekedtem, hogy a gasztronómia terén liberális neveltetésben részesüljön – kóstoljon meg mindent és döntse el, mit szeret. Persze szeressen minél több minden, de ez csak az én titkos vágyam volt és szerencsére teljesült. Arra azért mégsem gondoltam, hogy egy 3,5+ éves a salátát is a szeretett ételek közé sorolja. Azóta kedvencek vannak: az egyik a lent olvasható recept, csicseriborsóval. Kedvenc még a fehérbab, tonhal, szárzeller kombináció fehérborecetes öntettel, valamint a sárgarépasaláta minden formában és mennyiségben.

Sokféle salátát eszünk, főétel mellé, köret helyett, és vacsorára sokszor “csak” saláta van a felnőtteknek. A saláta végül is bármi lehet, aminek még nincs elfogadott neve. A zöld levelekre locsolt citromlé-olíva olaj keveréktől a sokösszetevős hideg-meleg, nyers-sült-főtt kombinációkig mindent el tudok képzelni. Az esti salátázások fetűntek R2rnak és úgy döntött, csatlakozik. Ezek a nap végi saláták nem annyira fogyókúrás jellegűek, kicsit tartalmasabbak, íz- és színgazdagok, általában  tartalmaznak valamilyen gabonát, hüvelyest vagy tésztafélét, de sokszor egy jó szelet kenyérrel fogyasztjuk őket, így hát engedtünk a követelésnek és nagy boldogan salátázgatunk most mér a gyerekkel is esténként.

gyerek salata 2.jpg

Az egyik alapsalátánk anyukám és a szíriai tartózkodásunk útján került a repertoárba. Titka mindössze annyi, hogy a paradicsomot és az uborkát egyforma, apró kockákra kell vágni és azonnal fogyasztani, hogy az öntet ellenére is minden ropogós maradjon. Az alaprecept paradicsomból, uborkából, sok petrezselyemből és egy mustármagos mustáros-citromos vinagrette-ből áll. Ezt én gyakran kiegészítem valamivel, most például csicseriborsóval és mentával.

Recept

3 nagy paradicsom
1 kígyóuborka
1 csomag újhagyma
1 csokor petrezselyem
1 marék menta
20 dkg konzerv csicseriborsó lecsepegtetve

1 ek magos mustár
1 citrom frissen facsart leve
3 ek olíva olaj

firssen őrölt bors

A paradicsomokat és az uborkát megmosom és egyforma, apró kockákra vágom. Salátástálba teszem. Összekeverem a lecsepgetetett csicseriborsóval, a karikára vágott újhagymával és a finomra vágott mentával, petrezselyemmel. Az öntetet csak közvetlenül fogyasztás előtt keverem hozzá.

Az öntethez a mustár elkeverem a citrom levével, sóval és borssal, majd az olajat folyamatosan csorgatva simára keverem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -