A karfiol esete a lencsével és a korianderrel

Találtam egy receptet, ami a szokásosnál jobban megragadta a figyelmem: lencse és karfiol volt benne. Vettem is a hétvégén egy szép nagy fej karfiolt, a feléből levest a másik feléből valami izgalmasabbat gondoltam készíteni. A leves még várat magára, az izgalmas köret beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Lencse, karfiol, koriander

libacomb lencse.jpg

A Márton napi libasült mellé készítettem a lencsés karfiolt köretnek és az eredeti receptben szereplő curry sehogy se kívánkozott bele. Egy kicsit átalakítottam és nagyon boldog voltam az eredménnyel. Nem csak én. A 4 libacombot egészen egyszerűen sóztam, borsoztam, mellé tettem 3 fej egészben kettévágott fokhagymafejet és fólia alatt 180 fokos sütőben sütöttem 1,5 órát, majd még 20 percig fólia nélkül. A fokhagymákat kivettem, amikor megpuhultak, hogy ne égjenek meg. Időközben bőven elkészült a köret.

Recept

1 ek olívaolaj
1 közepes vöröshagyma
1 közepes répa
1/4 zellergumó
25 dkg kisszemű lencse
2 tk garam masala
2 tk pirospaprika
2 tk só
6-8 dl víz

2 ek vaj
60 dkg karfiol

3 szál zöldhagyma
1 csokor koriander

Egy nagy lábosban felmelegítem az olajat. Rádobom a finomra vágott hagymát és a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és zellert. Puhára főzöm. Hozzáadom az átmosott lencsét és a fűszereket, 2-3 percig pirítom, majd felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi. Fedő alatt 25-30 perc alatt készre főzöm a lencsét. Leveszem a fedőt és ha nem főtte el a levét, addig főzöm, amig a víz elfő.

Közben a vajat egy közepes serpenyőben közepes lángon addig melegítem, amíg kissé megbarnul és illatozni kezd (kb. 2 perc). Hozzáadom a rózsáira szedett, átmosott, lecsepegtetett karfiolt. 5 percig kevergetve pirítom, majd hozzáadok 1/2 dl vizet. Fedő alatt félpuhára párolom, amíg a víz elpárolog. A lencséhez keverem, hozzáadom a durvára aprított koriandert és a felkarikázott zöldhagymát. Ha kell, utánasózom, borsozom. Langyosan is tökéletes köret, de fel lehet melegíteni.

libacomb lencse 2.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -