A magyar cheesecake fagyi

Néhány hete cheesecake fagyit készítettem és vendégségbe vittem magunkkal. Akármennyire is próbálkoztam, nem sikerült egyetlen gombócnyit se lencsevégre kapni belőle, de emiatt nem kesergek igazán, így legalább biztosan elkészítem újra nagyon rövid időn belül. Tökéletes adaptációja a cheescake-nek a nyári időszakra, kötelezően fel kell vele töltenem a mélyhűtőt legalább trónfosztásig. Tegnap este külföldi vacsoravendégeink voltak, amerikából érkeztek. Újhullámos magyar vacsorát készítettünk nekik és valahogy az első pillanattól adta magát az ötlet, hogy magyaros cheescake fagyi legyen a desszert, ami nem lehet más mint a Rákóczi túrós fagyira átültetett verziója.

Rákóczi túrós fagyi

Az ötlet működött mindenkinél: az amerikaiak szerették a nagy hazai kedvenc újabb, ismeretlen és kissé szokatlan változatát, a magyarok pedig a régi ismerőst köszöntötték örömmel a fagyos gombócokban. Én pedig veregettem a vállam szép csendben és azon gondolkoztam, hogy melyik is ízlik jobban. Cheesecake vagy Rákóczi túrós?

A túró lénygesen keményebb állagúra fagy mint a lágyabb krémsajt vagy a szimpla főzött krém alapú fagylaltok azért több krémet kell hozzá főzni és nem árt tejszínhabbal lazítani. Arra is figyelni kell, hogy a mélyhűtőből időben kivegyük, mert bőven kell neki idő arra, hogy fogyasztható állagúra felengedjen (20-30 perc is akár). A klasszikus sütireceptet alapul véve a fagyi a következők szerint épül fel: túrókrém, a krémbe forgatott sütimorzsa, baracklekvár, habcsók.

Recept (kb 1 l fagyihoz)

Fagyihoz:
1/2 kg túró
3 dl tej
3 dl tejszín
1 tk vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
2 tk citromlé
3 tojássárgája
15 dkg cukor
2 dl habtejszín

Sütialaphoz:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája

24 db habcsókhoz:
2 tojásfehérje
5 dkg cukor
2,5 dkg porcukor

sárgabaracklekvár

A fagyihoz a tejet és a tejszínt egy közepes lábosban felforralom. Közben a tojássárgáját fehéredésig keverem a cukorral, majd nagyon lassan hozzákeverem a meleg tejet, tejszínt. Az egészet visszaöntöm a lábosba, hozzákeverem  a vaníliakivonatot és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzök belőle. Akkor jó, ha a fakanalat bevonja. Szobahőmérsékletűre hűtöm a krémet.
2 dl hideg tejszínből robotgéppel közepesen kemény habot verek. A túrót szitán átnyomom, belereszelem a citrom héját, elkeverm 2 tk citromlével és lazán összeforgatom a tejszínhabbal. A túrós masszát elkeverem a vanilíás krémmel és az egészet hűtőszekrényben teljesen lehűtöm.

A morzsához a vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a porcukrot és összegyúrom a tojássárgájával. 1 cm vastag tésztát nyújtok belőle, sütőlapra teszem és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Kiveszem és hagyom teljesen kihűlni.

A habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral robotgéppel fényes, kemény habbá verem. Beleszórom a porcukrot, fakanállal elkeverem, majd az egészet nyomózsákba teszem és sütőpapírral borított sütőlapra kis halmokat nyomok belőle. 140 fokos sütőben 3 órát szárítom.

A fagyi összeállítása: a túrós masszát fagyigépbe teszem és habosra fagyasztom. Amikor elérte a kívánt állagot műanyag tálba szedem és beletördelem a kihűlt tésztát. Ízlés kérdése, hogy mennyit. Nagyobb darabokat is hagyok, mert a száraz tészta nem ázik szét a viszonylag kemény fagylaltban, kellemesen omlós marad. A kekszes fagyit mélyhűtőben tárolom, fogyasztás előtt 30 perccel kiveszem, hogy felengedjen. Egy nagy gombóc tetejére 1 tk sárgabaracklekvárt kanalazok (ha nagyon finomat szeretnék 2 dl lekvárt 1/2 dl édes tokaji desszertborral sűrűre főzök), rátördelek 1 habcsókot, egy másikat pedig a gombóc tetejére ültetek. Kerülhet mellé még egy kevés maradék morzsa is.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -