Elfáradtam. Ez itt a blogon leginkább abban mérhető le, hogy nem vagyok jelen. Higyjétek el furdal a lelkiismeret, látogatóként naponta megnézem nem írt-e valaki helyettem valamit, ami javítana a helyzeten. Persze nem. Mentségemre szolgáljon, hogy nem is lenne miről írnom, mert a konyhában csak az esti szendvicsektől összekoszolódott tányérok sorakoznak. Hát ez nagyon szomórú… Már gyűjtöm az erőt és hamarosan hamvaimból feltámadok (a hétvégén, mert hát a VKF!-re is készülök – egyelőre fejben!) és jönnek majd az újabb postok, addig pedig felfrissítem a tavalyi mézes receptet, ami akkor csak angolul került fel és most ismét aktuális. Kösz a kitartást!


Mézes aprósütemény


Recept

25 dkg méz
30 dkg margarin
30 dkg cukor
1 kg liszt
1 tk reszelt narancshéj
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt gyömbér
2 tk szódabikarbóna
3+1 tojás
különböző magok a díszítéshez: szezámmag, napraforgómag, mazsola, mandula

A mézet a narancshéjjal és a fűszerekkel egy kis lábosban felforralom. Amikor a forráspontot elérni lehúzom a tűzről és hozzákeverem a margarint, elkeverem, higy teljesen felolvadjon és félreteszem. 3 tojást a cukorral fehéredésig keverek. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával. A három keveréket összeforgatom, a lisztet és a mézes keveréket felváltva adom a tojáshoz. Ha a massza egyenletes, fóliába csomagolom és éjszakára a hűtőbe teszem, így másnapra a tészta megszilárdul és könnyen kezelhető lesz. Fontos, hogy egy éjszakát tudkon pihenni.
Másnap a tésztát két részre osztom, az egyik részt visszateszem a hűtőbe, hogy ne lágyuljon meg. A másikat 3-5 mm vastagságúra nyújtom és a kedvenc formáimmal kiszúrom. 1 felvert tojással megkenem a formázott sütiket, tetszés szerint magvakkal díszítem és közepesen meleg (180 fokos) sütőben 5 perc alatt készre sütöm. A sütésnél figyelni kell, mert könnyen megég, kemény és keserű lesz a sütemény, amint egy kis színt kap ki kell venni és pihentetni. Már frissen is puha, fogyasztható, de 1-2 nap pihenés után még finomabb lesz!

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. kipróbáltuk, és igeeeeeen, ilyen receptre vágytam: könnyű összedobni, igazi gyerekbarát recept! jól kezelhető a tésztája és nekünk pont jó volt, hogy nem olyan markáns benne a mézeskalács íz, vagyis hogy kevés benne a fűszer.
    Mondjuk kénytelenek voltuk smarties-okkal díszíteni a mesterművet, de azért némelyikre sikerült rácsempésznem egy-két jobb vágású mandulát is. A lényeg, sikerült és jól sikerült. Köszi!

  2. Szia! Még karácsonykor találtam ezt a receptet, és el is mentettem, de akkor nem volt időm megsütni. Most húsvétra megcsináltam, és nagyon finom lett. Nekem egy kicsit kevés benne a fűszer, úgyhogy legközelebb többet teszek bele, de amúgy azt hiszem hosszas keresgélés és próbálkozás után végre megvan ‘A’ recept. Köszi! 🙂