Szeretem, amikor úgy alakul egy recept, hogy egyik hozzávalótól a másikig lépkedve kerekedik egészen az utolsó pillanatig (és azt hogy szeretem, hogy már nem csak a bébipapi receptek alakulnak így!). Ez a risotto egy csokrocska zsályával kezdődött, ami több mint egy hete várt már rám, a fele elszáradt, az épen maradt leveleknek pedig már szintén nem kellett ehhez sok. Volt még egy fél hokkaido tök a hűtőben, ami önmagában nem sokra lett volna elég, de az ötletet adta így is – vettem mellé egy sonkatököt (aminek a fele most a hűtőben vár további felhasználásra).

Sütőtökös-zsályás risotto


Az i-re a pontot a kisgyermekem tette fel, aki nem bírta kivárni, hogy elkészüljön az ebéd és (egyáltalán nem csendesen) kecskesajtot majszolt, amíg én a risottót kevergettem. A maradék kecskesajt felét rámorzsoltam az időközben elkészült risottóra és egyáltalán nem bántam meg.

Hozzávalók (4 személyre)

1/2 kg sütőtök
40 dkg kerek szemű risotto rizs
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
kis csokor zsálya (12-15 levél)
1 l zöldség alaplé
3 dl víz
5 dkg frissen reszelt parmezán
3 dkg lágy kecskesajt
3 ek vaj

frissen őrölt bors

A sütőtököt cikkekre vágom, meghintem kevés sóval és frissen őrölt borssal, forró sütőbe teszem és puhára sütöm. Kiveszem, félreteszem.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztok 2 ek vajat, rádobom a vékonyra szelt póréhagymát és lassú tűzön megpárolom. Hozzáadom a 2 gerezd összenyomott fokhagymát és 5 levélke apróra vágott zsályát, adok hozzá egy kevés sót és őrölt borsot. 2 percig alacsony lángon párolom, majd rádobom az átöblített rizst. Feljebb veszem a lángot és átpirítom a rizst, ezután visszaveszem alacsonyra és felöntöm 1 merőalaplével. Kevergetem, megvárom, amíg felveszi a rizs a folyadékot, majd újra felöntöm vízzel, alaplével, amíg elkezd puhulni a rizs. Ezen a ponton (kb 10 perc után) hozzáadom a sütőtök felét. Kikaparom a héjából és egészben hozzáadok 2-3 szeletnyit, szétnyomkodom. Folytatom a víz és az alaplé adagolását egészen addig, amíg a rizs al dentére fő. Ekkor hozzákeverem maradék sütőtököt – ezúttal kockára vágva, a fennmaradó 5-7 zsályalevelet apróra vágva, a frissen reszelt parmezánt, és 1 ek vajat. Felöntöm az utolsó merőkanálnyi alaplével, egyet keverek rajta és elzárom a gázt. Rámorzsolom a kecskesajtot és azonnal tálalom. Ízlés szerint lehet még rá borsot és reszelt permezánt szórni.

Előző cikkIsmét egy fordulat
Következő cikk1. szülinapi torta – ehető és finom is
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here