Az idei legjobb hideg leves: áfonya

Megőrülök attól, hogy az áfonyát ennyire drágán adják. Egész nyáron enném és beletenném mindenfélébe, kísérletezgetnék vele és közben folyamatosan enném... eltüntetnék egy tálkával, meg mégeggyel miközben azon gondolkoznék, hogy mi mindenben lenne még jó.

Megőrülök attól, hogy az áfonyát ennyire drágán adják. Egész nyáron enném és beletenném mindenfélébe, kísérletezgetnék vele és közben folyamatosan enném... eltüntetnék egy tálkával, meg mégeggyel miközben azon gondolkoznék, hogy mi mindenben lenne még jó. Amikor végre nem 12 dkg-t adnak ötszáz forintért veszek sokat, de szeretném, ha nem kéne kétszer meggondolnom, hogy pl. ebből a levesből 4 adagot készítek (amit 3 perc alatt kortyolok el egyedül) vagy többet (és akkor a felét egyből jégkrémformába tölteném). Ezennel kérek mindenkit, aki áfonyalelőhelyről tud, hogy lépjen előre, vagy tegye fel a kezét és tudassa velem. Állítólag az itthon megtermő áfonyát azonnal viszik is külföldre, mi pedig vesszük dátágán az importot.
Jéghideg áfonyaleves vaníliás joghurttal
Szóval a leves. Egy kicsit talán nagyképű dolog ezt levesnek nevezni, mert nem a hagyományos magyar gyümölcsleves útját járja be. Nincs benne habarás, nem sűríti semmi - valójában nem véletlen, hogy a jégkrémformák jutottak róla az eszembe, remek sorbet vagy pálcikás jégrém alap. Önmagában is nagy klassz: áfonya, almalé, lime. De amitől nem tudok róla lejönni az a vaníliás joghurt-tejföl keverék, ami 2-3 órán át csepeg a hűtőben. Sűrű, nagyon krémes, nagyon hűsítő és nagyon vaníliás. Valójában ez is remek pálcikás jérkrém lenne. A kettőből viszont az idei nyár legjobb hideg levese lett. Azt még nem döntöttem el, hogy megelőzi-e a tavalyit. Recept (4 személyre): 1/2 kg áfonya 5 dkg cukor 1 lime frissen facsart leve 2,5 dl almalé (frissen facsart vagy 100%-os) 1,5 dl joghurt 1 dl dejföl 2 tk vaníliakivonat
A cukrot a lime levével és az almalével addig forralom, amíg a cukor teljesen felolvad. Beleteszem az átmosott, kiválogatott áfonyát és épp csak addig főzöm tovább, amíg az áfonyaszemek egy kicsit összeesnek és kieresztik dötét levüket (kb. 3 perc). Turmixgépben leturmixolom, sűrű lyukú szűrőn átpasszírozom és hagyom teljesen kihűlni (ha sietek, akkor jágfürdőbe teszem), majd legalább 2 órára a hűtőbe tesze, hogy jéghideg legyen. Amíg a leves hűl, a joghurtot és a tejfölt összekeverem, anyagpelenkával bélelt szűrőbe teszem, aláteszek egy tálat és szintén a hűtőbe teszem, hogy csepegjen le. Amikor ez megtörtént, kiveszem, kiszedem a pelenkából, egy kis tálban elkeverem a vaníliakivonattal. Minden a tányérba teszek belőle egy evőkanálnyit, rászedem a levest (a joghurt nem marad meg a leves tetején és nem is márványozza a leves, annyira sűrű. Inkább kanalazni kell a leves mellé, de megéri). Még több hideg leves: Barack Zöldborsó Salmorejo Gazpacho

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -