A türelmetlenség napjait éljük: ha bátrak vagyunk, el lehet már indulni otthonról kabát nékül (reggel ez még tényleg bátorság), nap közben már elég egy vékony pulcsi is, természetes, hogy ilyenkor nem csak a ruhatárunkat cseréljük könnyedebb darabokra, hanem az ételeink is kevésbé laktatóak. Milyen jó lenne, ha mi magunk is hirtelen pár kilóval könnyebbek lehetnénk egy varázsütésre! És persze közben szeretnénk már, ha répa, cékla és krumpli helyett színes és válozatos zöldségek várnának a piacon. Pedig erre még várni kell és itt jön a türelmetlenség. Én nem bírom ki. Elsőként a zöld levelesek érkeznek, medvehagymát már lehet kapni. És pak choy-t is – aranyáron. Nem baj, megveszem, nem vagyok türelmes típus.

17199917_10154459794801375_387730201_o
Ázsiai tésztasaláta

Ebben a receptben az a jó, hogy csak az öntetet kell megjegyezni. Minden más variálható: működik vastagabb rizstésztával is – bár szerintem salátába a cérnametélt vastagságú a legjobb, és természetesen mindenféle zöldséggel, hússal, tojással és magokkal lehet gazdagítani.

Recept (2 személyre)

100 g rizstészta (metélt)

3 ek rizsecet

1 tk halszósz (elhagyható)

2 tk pirított szezámolaj

1 ek nádcukor

1 dl hideg víz

ízlés szerit 1/4-1/2 thai chili

2 ek étolaj

15 dkg shiitake gomba

15 dkg shimeji gomba

1 ek szójaszósz

1 pak choy

1 marék ázsiai zöldfűszer keverék (thai bazsalikom, koriander, menta)

1 marék pirított (sózatlan) földimogyoró

1 ek pirított szezámmag

1 marék vegyes csíra vagy bambusz csíra

17200705_10154459794731375_1671588479_o
Ázsiai tésztasaláta

Vizforralóban vizet forralunk és azonnal a rizstésztára öntjük. Lefedjük és 5-7 percig állni hagyjuk, amíg a tészta megpuhul, majd leszűrjük.

Az öntethez összekeverjük a rizsecetet a cukorral, halszósszal, szezámolajjal és a vízzel. Ha szeretjük, pár vékony szelet chilivel is ízesítjük. Az öntetet a lecsepegtetett tésztára öntjük.

A földimogyorót és a szezámmagot száraz serpenyőben lepirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. A serpenyőbe 2 ek olajat öntünk és felforrósítjuk. A gombákat magas lángon lepirítjuk – fontos, hogy gyorsan piruljanak és ne eresszenek levet, ezért nem sózzuk őket! Ha a gombák megpirultak, 1 ek szókaszószt öntünk a serőenyőbe, gyorsan átforgatjuk benne a gombákat és az egészet kiszedjük. A serpenyőben átforgatjuk a nagybb darabokra vágott pak choyt, hogy éppen csak egy kicsit összeessen. Ezt is kieszedjük.

Összeállítjuk a salátát: a rizstésztát az öntettel két részre osztjuk, tálba szedjük. Akkor jó, ha bőven jut az öntetből, a tészta “tocsog” benne. A tetejére halmozzuk a pak choyt, gombákat, friss zöldfűszereket, a pirított magokat és a csírát.

17268992_10154459794811375_337352512_o
Ázsiai tésztasaláta

fotó: Bolega Niki

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írd be a kommented!
Kérjük, írd be a neved