Banoffee a banánkenyérben

Tízkor, amikor a barátnőim érkeztek a kislányaikkal már éppen vettem ki a sütőből a süteményt, pedig csak fél kilenckor keltem. Ez már magában is öröm. Én balga, azt gondoltam, hogy csak a fele fogy majd el és a maradékot felszolgálhatom a délutáni látogatóknak. Nem így lett. A nagy ötlet egyébként, még reggel az ágyban az volt, hogy banánkenyérbe oltott banoffee-t fogok készítek, vagyis a banán-karamell párosítás gyerekbarátabb süteményét sütöm meg. Jó ötletnek bizonyult.

Banoffee banánkenyér

Recept

15 dkg sima liszt
8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csipet só
1 csom. sütőpor
1 tk szódabikarbóna
15 dkg nádcukor
2 tojás
8 dkg olvasztott vaj
3 ek puha vaj
1 vaníliarúd kikapart magja
3 túlérett, barnuló banán
15 dkg mogyoró
15 dkg kis darabokra vágott vajkaramella

A száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor, szódabikarbóna) összekeverem egy tálban és félreteszem. A sütőt 180 fokra előmelegítem és kivajazok egy szögletes őzgerinc formát. A mogyorót száraz serpenyőben kissé megpirítom.
Robotgépben fehéredésig keverem a cukrot a tojással, majd hozzáadom az olvasztott vajat és a vaníliát, jól kikeverem, végül a darabokra vágott puha vajat is beleteszem és elkeverem. Beledobom a 3 megpucolt banánt és addig keverem, amíg a massza homogén lesz.
Alacsony fokozaton fokozatosan adagolva hozzáadom a lisztes keveréket, eldolgozom. Végül spatulával a masszához keverem a durvára aprított pirított mogyorót és a vajkaramellát.
A masszát a formába öntöm, 45-50 percig sütöm 180 fokra előmelegített sütőben. Szúrópróbát végzek, ha jó kiveszem és 10 percig a formában hagyom. Ezután kiborítom és hagyom teljesen kihűlni szeletelés előtt.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -