Baracklekvár extrákkal
Havas DóraItt a szezonja, érik a sárgabarack, a befőzése pedig - bár időigényes - kötelező nyári program. A pálinka pedig kötelező ízesítője!
Hozzávalók 25×3,5 dl lekvárhoz
10 kg sárgabarack
4 kg cukor
4 tk. finomra őrölt levendula + 25 csipet
kb 1 dl jó minőségű barackpálinka
Elkészítés
A megmosott, kimagozott barackot rézüstbe tesszük és időnként kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcs szétesik és majdnem teljesen megfő. Hozzáadjuk a cukrot, további 20 percig főzzük, amíg teljesen felolvad.
Beleszórjuk a mozsárban finomra tört levendulát, alaposan elkeverjük és kiforrázott üvegekbe szedjük. Minden adag tetejére szórunk 1 csipet levendulát, majd 1/3 cl barackpálinkával felöntjük.
Celofánnal és kupakkal lezárjuk az üveget, szárazdunsztba tesszük és ott hagyjuk teljesen kihűlni.