Kezdőlap Recept Ebéd Barackos gombóc mandulakrémmel
Hozzávalók 40 gombóchoz
1 kg burgonya
2 ek. vaj
annyi liszt, amennyit felvesz
1 kg sárgabarack
cukor
15 dkg darált mandula
15 dkg zsemlemorzsa
kevés vaj
A mandulamasszához
10 dkg tisztított mandula
6 dkg porcukor
2 dkg cukor
1/2 ek. golden syrup
1 dl víz
1 tk. mandulakivonat (nem aroma)

 

Elkészítés

A mandulamasszához a héjától megtisztított (leforrázott, kinyomkodott) mandulát a porcukorral robotgépben egészen finomra őröljük. A cukorból, vízből és golden syrupból szirupot főzünk: egy kis lábosban forrásig melegítjük őket, majd a kész szirupot hagyjuk kihűlni. A mandulakivonattal együtt a cukros mandulához adjuk és addig keverjük a késes robotgépben, amíg lágy marcipánhoz hasonlító homogén masszát kapunk.

A krumplit megfőzzük, krumplinyomóval összenyomjuk. Langyosan deszkára borítjuk, hozzáadjuk a vajat és kb 1/2 kg lisztet. Lágy tésztát gyúrunk belőle, folyamatosan adunk hozzá egy kis lisztet, amíg megfelelő állagú lesz – összeáll, nem túl kemény, nem túl lágy.

Kinyújtjuk, megtöltjük gombóconként 1/2 sárgabarackkal, 1 tk. mandulamasszával és 1/2 tk. cukorral. A gombócokat sós, lobogó vízben kifőzzük (miután feljött a víz felészínére még 2 percig hagyjuk főni), és azonnal a pirított morzsába forgatjuk.

Porcukorral és a maradék morzsával megszórva tálaljuk.

Előző cikkCsúf zseni: a zellergumó
Következő cikkKolbászos vörösboros marharagu
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here