Bárány

Azon ritka pillanatok egyike következik, amikor nem valami masszív vagy esetleg kevésbé édes süteményről, édességről, könnyű salátáról vagy vega fogásról, hanem egy szelet húsról fogok áradozni. Jó pár hete a bárányhús bűvöletében él kis családom, ami persze annak köszönhető, hogy hasonlóan a tavaly bekövetkezett kacsa-kattanásomhoz, most teljesen beleszerelmesedtem a bárányhúsba. Az első igazi randink 4 éve a Le Cordon Bleu-ben volt, amikor az egyik tanfolyamon mentás bárányragút készítettünk. Ez azóta is nagy kedvenc, de ritkán készítettem, mert nem nagyon találtam hozzá beszerzési forrást. Most már tudom, hogy a sztárhentes”hentesutánzat Józsi” a Nagycsarnokban megbízható ezügyben.

 Rozmaringos báránygerinc

Készítettem idén már lapockát, combot és bordát is, a héten debütált a nem pálcikás borda, v agyis gerinc és azt hiszem ennél maradok, amíg tart a szezon. Sokkal több hús van így egy szeleten és szerintem könnyebb is vele bánni – az tény, hogy látványra nem annyira impozáns. A rossz időnek köszönhetően hétfőn elmaradt a grillezés, pedig oda szántam a husikákat. Így utólag, nem is volt baj, mert a húsvéti reggeli, a rengeteg sütemény, majd az ezeket követő pogácshegyek és bableves után már nem fért belénk egy falat se. Így kedden a hússzeletek a serpenyőben landoltak és pár perc sütés után csodálatos állapotban kerültek a tányérra: porhanyós, zsenge, kívül kicsit pirult, belül lédús, rózsaszínű hússzeletek. Nem is kívánkozott mellé semmi. Kísérlet képpen nem szedtem le az összes hájat minden szeletről, kockáztatva azt, hogy kissé faggyú íze lesz a húsnak. Valóban kapott egy kicsit jellehzetesebb ízt, de ez egyáltalán nem zavaró, nagyon kellemes szerintem, még nem az az erős íz, ami miatt sokan meg sem kóstolják a bárány húsát (az majd a birkának lesz). A hússzeleteket csak enyhén fűszereztem, hogy árnyaljam a hús zamatát, de ne nyomják el azt a fűszerek.

Recept (4 személyre)

8 szelet báránygerinc
2 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring

nagyszemű tengeri só
2+2 ek olívaolaj

A fokhagymát és a rozmaringot apróra vágom, bedörzsölöm vele a húst, sózom, borsozom és meglocsolom 2 ek olívaolajjal. Szorosan záródó műanyag tálba teszerm és 3-4 órára a hűtőbe teszem. Sütés előtt 1 órával kiveszem, hogy szobahőmérsékletű legyen – így biztosan pirul a hús, nem ereszt levet. Közepesen forró serpenyőbe 1 ek olívaolajat öntök, ha felhevült ráteszek 4 szelet húst. Közepesen erős lángon 3-4 percig pirítom, megfordítom, lefedem és újabb 3-4 percig sütöm. Ugyanezt teszem a másidik adag hússal is. Fogyasztás előtt 15 percet pihentetem a szeleteket, közben igyekszem őket melegen tartani.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -