Citromtorta

A múlt héten beteg voltam és mivel nem szedhettem gyógyszert, toltam magamba a vitamint, ahogy csak tudtam. Rengeteg gyümölcs fogyott, főleg citrus félék és annyira jól esett, hogy folytatom a sort. Most nem folyékony halmazállapotában, hanem süti formájában esszük a citromot, illetve csak ettük, mert rekord idő alatt elfogyott.

Citromtorta

citromos tart 3.jpg

A citromtorta a franciák egyik alapsütije sok egyéb hasonló tart mellett. Több féle képpen el lehet készíteni, habcsókkal a tetején vagy anélkül, illetve van, aki a krémmel együtt süti és van, aki a kémmel már csak hűti a süteményt. Az alapja minden esetben édes omlós vajas tészta, a krém pedig főzött citromkrém (lemond curd). Nem is tudom, hogy a tart félék közül melyiket szeretem a legjobban: a sós karamellásat, az epreset (vaníliakrémmel vagy anélkül) vagy a citromosat. Talán az a legjobb döntés, ha mindegyiket a saját idejében fogyasztjuk: a citromosat kb. mostanában, a téltagadó időszakban, amikor más gyümölcs még/már nem nagyon van, a karamellásat télen, az epreset meg eperszezonban. Az egészen biztos, hogy a citromos alapján készítek hamarosan vérnarancsosat is, ha végre megérkezik a vérnarancs szllítmány, amire várok.

citromos tart.jpg

Recept

12,5 dkg liszt
2 ek cukor
1/2 tk só
12 dkg hideg vaj kockára vágva
1/2 tk vanília kivonat

2 egész tojás + 3 tojássárgája
80 g cukor
1/4 tk kukorica keményítő
1,5 dl frissen facsart citromlé
12 dkg vaj

3 tojás fehérje
4,5 ek cukor
1 csipet só

A tésztához összekeverem a lisztet a cukrot és a sót. Belemorzsolom a hideg vajdarabokat és gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrok belőle – lehet robotgéppel is. Korongot formázok belőle, fóliába tekerve behűtöm. Fél óra múlva 3 mm vastagra nyújtom, kivehető aljú formába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. 170 fokra előmelegített sütőbe teszem és 20 perc alatt aranysárgára sütöm.

Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet: a cukrot, keményítőt, sót, citromlevet és a vajat kis lábosba teszem. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztom, majd további 1 percen át összefőzöm.
A tojássárgákat és az egész tojásokat enyhén felverem, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverek, majd az egészet visszateszem a lábosba. A lángot egészen alacsonyra veszem és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Tálkába teszem, belereszelem 1 citrom héját, sütőpapírral lefedem, hogy ne bőrösödjön és lehűtöm – akár előző nap is el lehet készíteni.

A kihűlt tésztát megtöltöm a citromkrémmel. A tojásfehérjét roborgépbe teszem és elkezdem felverni. Amikor már habos, de nem kemény, fokozatosan hozzákeverem a sót és a cukrot, minden adag cukor után alaposan felverem, hogy egészen kemény, vágható habot kapjak. Nyomózsákba teszem és a citromkrémre rózsákat nyomok a habból. 200 fokos sütőben 3-5 percig sütöm, amíg egy kicsit mepirul a hab.

citromos tart 2.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -