Csirke, kapri, krumpli, citrom

Elhatároztam, hogy a napfényt megpróbálom visszacsalogatni. Ehhez egyetlen eszközöm a főzés, mert sámánnak nem képzelem magam. Ezt a citromos, kapribogyós csirkét készítettem és legalább addig a pár hosszú percig, amíg készült és megettük úgy érezhettük, hogy akár tavasz vagy nyár is lehetne már. Nem egy komplikált recept, de most tökéletesen illet a hangulathoz és beteljesítette küldetését. Próbáljátok ki!

Csirkecomb citrommal és kapribogyóval

A kapribogyó ciklikusan bukkan fel a konyhámban, egyszer készítek vele valamit, előkerül és rájövök mennyire jó is az, majd megint elfelejtem. Most vettem egy nagy üveggel és keresem a helyét mindeféle ételekben, mert nagyon finom. Ebből is érdemes a kicsit drágábbat, jöbb minőségűt venni, hogy a bogyók nem legyenek szétázottak és ízük intenzív maradjon. A sóban eltett bogyók ilyen szempontból talán jobban működnek, csak alaposan meg kell őket mosni felhasználás előtt. A napsütéses, mediterrán ízvilágot citrommal, nagyon jó minőségű extra szűz olívaolajjal és friss babérlevéllel csodásan megteremtik ebben az ételben. Külön jó ötlet volt (ez itt most a saját vállam veregetése), hogy egy hirtelen jött gondolattól vezérelve a krumplit is együtt sütöttem a csirkével. Így a jus átjárta a köretet is, ami a mostani régi krumplinál – még akkor is ha kifliburgonyát vettem – már nagyon jól jön segítségként. Friss babérlevelet a Culinarisban vettem, érdemes néha pár levélkét beszerezni, mert az íze egész más tartományban mozog mint a szárítotté.

Recept (4-6 személyre)

6 egész csirkecomb alsó és felső részre szétszedve
1 kg kifliburgonya
3 egész citrom héjastúl cikkekre vágva
4-6 babárlevél
5-6 ek kapribogyó
10 egész, hámozatlan fokhagymagerezd
6 ek olívaolaj
1 tk citrombors

A csirkecombokat megmosom, megszárítom és bedörzsölöm  só és citrombors keverékével. Nagy hőálló tálba teszem, körérendezem a megpucolt, vékony hasábokra vágott krumplit, ezt is sózom és az egészet meglocsolom olívaolajjal. A krumpli és a hús közé dugdosom a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket és az alaposan megmosott, gerezdekre vágott citromot. A kapribogyót bőségesen a tetejére szórom, majd lefedem kissé beolajozott alufóliával és 1 órán át sütöm 190 fokra előmelegített sütőben. Ha a hús éa a krumpli megpuhult a fóliát leveszem, a sütőt feljebb kapcsolom és 5-7 perc alatt kissé megpirítom. A sütőból kivéve azonnal fogyasztjuk, egy finom saláta illik mellé.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -