Csokoládés pavlova a Blogkóstolóra

A szombati Blogkóstolóra három féle pavlovát készítek. Majd ott kiderül, hogy teljesen megőrültem-e, bevallom, most elkezdtem izgulni. Az egyiket már felfedtem, most itt az ideje, hogy kiderüljön a második. Most szólok, hogy a harmadikat csak a helyszínen leplezem le.

Csokoládés pavlova robbanó cukorkával

Maga a pavlova csak részben csokis – márványos. A tetején belga csokis tejszínhab és robbanó cukorka. A fotóalany épp itt pattog mellettem – már nem bírom megenni, pavlova túladagolást kaptam az elmúlt napok kísérletezései során. Hát, ilyen az élet.

Recept (12-14 mini, vagy 1 nagy pavlovához)

3 tojásfehérje
3 ek víz
15 dkg porcukor
1 ek kukoricakeményítő
1 tk ecet
2 ek kakaó

1/2 l habtejszín
8 dkg 60% kakaótartalmú csokoládé
1 ek cukor

robbanó cukor

A sütőt 140 fokra előmelegítem. Két sütőlemezt vékonyan beolajozok.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverem, amíg lágy habot kapok. Hozzáadom a vizet és addig verem, amíg újra összeáll a hab. Kanalanként hozzákeverem a keményítővel elkevert cukrot, minden adag után várok 1 percet, majd a végén hozzáadom az ecetet és további 5 percig verem a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz. A habot kettéválasztom 1/3-2/3 arányban és a kisebbik adaghoz óvatosan hozzákeverem a kakaót. A kettőt elnagyoltan összekeverem.
A habból kis kupacokat adagolok az olajozott sütőlemezre, egy kicsit igazítok a márványozáson egy fogpiszkálóval, ha kell. Előmelegített sütőbe teszem és 20-25 percig sütöm, amíg a hab külső kérget kap, de belül még puha. Elzárom a sütőt, ajtaját kitámasztom és hagyom benne kihűlni a pavlovákat. A sült pavlova alap 1 napot kibír légmentesen záró dobozban.

Gőz fölött felmelegítem a csokoládét és hagyom langyosra hűlni. A tejszínből kemény habot verek, félúton hozzáadom a cukrot. Három evőkanálnyit a habból a csokoládéhoz keverek, majd azt összeforgatom a maradék tejszínhabbal. A pavlovák tetejére kanalazom és közvetlenül tálalás előtt megszórom őket robbanó cukorral.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -