Cukkinis mákos réteskék

A tökös-mákos rétes az Őrség egyik jellegzetes süteménye, amihez a tésztát óriási asztalokon nyújtják az asszonyok. Mi most némileg egyszerűsítettünk a hagyományos receptúrán; tök helyett a még mindig bőségesen kapható cukkinit használtuk, kézzel gyúrt tészta helyett pedig jó minőségű bolti réteslapot. Éhes gyerekeknek uzsonnára, rétesrajongó felnőtteknek az irodába tökéletes meglepetést szerezhetünk ezekkel a kis csomagokkal.

Hozzávalók (12 darabhoz):

1 csomag réteslap (6 lapos)
2 evőkanál olaj
2 evőkanál tejföl
1 dl víz
15 dkg kristálycukor
20 dkg finomra őrölt mák
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
2 kezeletlen citrom héja
1 evőkanál citromlé
40 dkg hámozott, lereszelt, besózott és alaposan kinyomkodott cukkini
átszitált porcukor

Elkészítés:

A máktöltelékhez a vízből és a cukorból sűrű cukorszirupot főzünk.
Belekeverjük a darált mákot, szegfűszeget, vaníliát, citromhéjat, citromlevet,
az előkészített cukkinit és kissé hűlni hagyjuk.

A réteslapokat 10 percig szobahőmérsékleten pihentetjük, majd nedves
konyharuhára terítjük és az olaj és tejföl keverékével sütőecsettel könnyedén
átkenjük. Majd 3 lapot egybefogva, kézzel 6 egyenlő részre tépjük. A másik 3
lappal ugyanígy járunk el.

Egy 12 részes muffinformát kiolajozunk és a
lapokat egymáshoz képest kissé elforgatva hármasával lazán
belenyomkodjuk. A máktöltelékkel egyenletesen elosztva megtöltjük a
tésztakosarakat.

A sütőt 200 Celsius fokra melegítjük és a réteskelyheket kb.
12 perc alatt készre sütjük. 4-5 perc után terítsünk sütőpapírt a kelyhek
tetejére, hogy a kilógó részek ne égjenek meg túlságosan. Porcukorral
meghintve, langyosan kínáljuk.

Előző cikkKaramell mazsolából és más cukormentes trükkök
Következő cikkVIDEÓ: Joghurtos áfonyás sütemény
"Ami a szívemen, az a szádon" Kreatív tervezéssel, kommunikációval foglalkoztam. Fokozatosan alakult úgy az életem, hogy ma már szinte minden időmet a gasztronómia világában töltöm. Családi örökségem az osztrák polgári konyha és az erdélyi nyárikonyhák receptjei és történetei. Eredeti alapanyagok és elfelejtett ízemlékek után kutatok, amelyeket újrateremtek a konyhában. A főzés és a hozzá kapcsolódó vizuális tálalás számomra kommunikációs csatorna. Esszenciája a játék, szeretet, szenvedély, születés, kutatás, kíváncsiság, tanulás, tanítás. A Diana mosolya blogon ebből lehet inspirálódni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írd be a kommented!
Kérjük, írd be a neved