Cukkinis csokis sütemény

A minap feltettem (magamnak) a kérdést a Facebookon: csoki vagy karamell? Nincs rá egyértelmű válasz, egyszer csoki, egyszer karamell, leginkább a kettő együtt, nem igaz? Ugyanakkor az “egy falatban 1000 kalória” desszerteknek  kicsit odébb van még a szezonja, átmeneti időszak van éppen a könnyű nyári édességek és a súlyos téli melegítő falatok között. Én azért már vágytam valami nagyon csokisra, így esett most a választás egy duplán csokis, de közben cukkinis süteményre. Ez itt a képen a második sütés 3 napon belül.

Csoki, cukkini, csoki, fenyőmag

cukkini csoki.jpg
Szeretem a csoki-zöldséges süteményeket, bejön a céklás kuglóf, ideje volt már végre egy cukkinis édességnek is. Valójában a cukkini semmi ízt nem ad hozzá, viszont nagyon szaftossá teszi a süteményt, így akár több napig is friss marad, ha valaki meg tudja állni, hogy hagyjon belőle. Valami furcsa logika mentén kenyérenek nevezik az angolszászok, pedig ez egyértelműen süti. Süssék meg más formában és egyből rájönnek!

Első alkalommal dióval készítettem, ezzel fel is használtam az összes tavalyról maradt diómat. Másodszor kicsit gondban voltam, hogy milyen mag kerüljön bele, mindenképpen egy olajosabb fajtát kíván a sütemény. Így jött a fenyőmag ötlete, ami a cukkinivel is jól harmonizál. Érdemes mindkettőt kipróbálni, eltérő karalterű sütemények lesznek.

Recept

20 dkg liszt
5 dkg kakaó
1 tk só
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
2 tojás
1,25 dl semleges ízű olaj
7 dkg világos barnacukor
15 dkg méz
1 nagy cukkini (2 2,5 dl űrtartalmú csészényi reszelve)
7 dkg 70% kakaótartalmú csokoládé
7 dkg olajos mag (dió vagy fenyőmag) száraz serpenyőben kissé megpriítva

A sütőt 170 fokra előmelegítem. Egy őzgerinc formát kivajazok és kilisztezek.

A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, só, szódabikarbóna, sütőpor) összekeverem egy tálban. Egy másik tálban a tojást és a cukrot kissé kikeverem, hozzáadom az olajat és a mézet és egyenletesre keverem. Hozzákeverem a cukkinit, majd az egészet összeforgatom a lisztes keverékkel. Végül beleforgatom a feldarabolt csokit és a durvára vágott, pirított diót (vagy az egészben hagyott, pirított fenyőmagot). Az előkészített sütőformába töltöm és 40-45 perc alatt készíre sütöm. Tűpróbát végzek, majd kiveszem a sütőből és hagyom kissé kihűlni a süteményt. Kiborítom a formából és hagyon teljesen kihűlni.

cukkini csoki 2.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -