Évekkel a gyerekeim születése előtt barátokkal Srí Lankán nyaraltam, és bárhova mentünk, az egyszerűbb étkezőhelyeken a Rice and Curry volt a fő menü. Mivel nem a tengerparti bisztrók grillezett királyrákjaira alapoztuk a büdzsét, elsőre nem voltam lelkes arra a párhuzamra gondolva, bármennyire is szeretem mondjuk a töltött káposztát, nem enném zsinórban két hétig. Ha a rizs nem is, a curry annál nagyobb meglepetést nyújtott a lenyűgöző diverzitása miatt. Sokféle ízvilágot megismertünk, és még élménynek is felszabadító volt, mert a helyi szokás szerint illett kézzel enni, rizsgombócot gyúrva, maszatolva, tunkolva, mint a gyerekek.

Most akkor fűszer vagy étel?

Amit a leggyakrabban curry-nek hívnak, az egy fűszerkeverék fajta, amelyet a gyarmati szolgálatból hazatérő angolok mixeltek először, hogy az Indiában megszeretett ízeket otthon is utánozni tudják. Állítólag az 1700-as évek végén már londoni éttermekben is megjelentek

Az 1800-as évek közepén Victoria királynő mesterszakácsa, Charles Elmé Francatelli szakácskönyveiben is felbukkantak indiai ihletésű receptek.

Az ételekhez használt curry fűszerkeverékek összetétele változó, de kurkumát, koriander magot, római köményt, lepkeszegmagot szinte mindegyik tartalmaz, jellemzően valamilyen borsféle, chili és curry levél is van benne. A keverék névadója maga a curry növény, ami egy meleget kedvelő, fagyra érzékeny, vékony, hosszúkás leveleket hajtó fűszernövény, de nem a legkarakteresebb alkotóelem. A curry igazából maga a fűszeres szósz gyűjtőfogalma, ami nem feltétlenül curry fűszerkeverékkel készül, alkothatja sokféle masala, magyarán keverék.

Masalából is annyiféle létezik, mint dramaturgból Bollywoodban.

Hogy miért lett curry a szósz neve, nehéz nyomon követni, de thai és más, ázsiai mártásos fogásokhoz is használják. Gyerekételnek is valóságos jolly joker, mert enyhén is fűszerezhető, mégis van karaktere, lehet játszani a színekkel és meglepően sok zöldséget el lehet rejteni benne.

Nemcsak színes, egészséges is!

A fűszerkeverékek legegészségesebb összetevői közé tartozik a gyömbér, és a kurkuma. Az előbbi, főleg frissen bevált immunerősítő, a kurkuma pedig adaptogén növény, vagyis növeli a szervezet ellenálló képességét például olyan mumusokkal szemben, mint a stressz.

A thai curry-ket alkotó fűszerek közül a citromnád (egészben, néhány darabos kiszerelésben is kapható), a citromfű, a galangagyökér,  kaffir lime levele, lime, szerecsendió virág vagy az édeskömény használható fűszer a kisgyerekek számára is, illóolaj tartalmuk nem irritáló.

Az indiai ízvilágot idéző curry-kből a gyerekételekben is ártalmatlan fűszerek a már említett gyömbér és kurkuma mellett a szárított curry levél, babérlevél, koriandermag, római kömény, édeskömény, illetve a garam masala jellegzetes aromáját adó kardamon, szegfűszeg, és fahéj.  Az indiai konyhában a fűszereket egészben használják, és frissen törik porrá a mozsárban, miután száraz serpenyőben megpirították. Így még több illóanyag adódik az ételhez.

Gyerekeknek is, bátran!

Amikor a hozzátáplálás idején sem bírtam már ki, hogy ne próbálkozzak néha egzotikusabb szószokkal nagyjából 10-11 hónapos kor körül, akkor elhagyva a bolti fűszerkeverékeket, ezekből a fűszerekből kevertem saját, gyerekbarát mixet. Fokhagyma helyett jó darabig még az újhagyma ment, só helyett a citrom, vagy lime, és mindig kellett, hogy legyen a kamrában sűrített paradicsom, és kókusztej. Ha mégsem volt, készítettem.

A vörös curry-ben a cékla is el tud bújni

A vörös curry paradicsomalapú, jól passzolnak bele a gyökérzöldségek is, és a színét még inkább élénkíthetjük egy kis párolt, vagy sütőben sült céklával. A legegyszerűbb módja, ha hagymán indítjuk, hozzáadunk egy kis friss gyömbért, kurkumát, szárított és őrölt koriandert, őrölt római köményt, édesköményt, majd sárgarépát, zellert, céklát. A következő lépés a paradicsomsűrítmény, és ha a zöldségek megpuhultak, pürésíthetjük. Ez a fajta szósz szinte minden húsféléhez  jól passzol.

A bababarát chicken tikka masalához egy kis kókusztej hiányzik még, de klasszul eteti magát húsgolyókkal is. Olyan óvodást még nem láttam, aki marékszámra ette volna a friss koriandert, próbálkozni azért érdemes – egy kevéset szórhatunk a tetejére.

Majdnem mint a menzán. (De csak majdnem.)

Elsőre talán bizarrul hangzik, de a menzákról ismert gyerek-klasszikus, a marhahús meggyszósszal működik ebben a verzióban is. Például omlós marhapofa egy kis meggyel bolondított vörös gyerekcurry-vel hamar el tud fogyni. Ahhoz, hogy a marhahús megpuhuljon, több idő kell, így első lépésként falatnyi darabokra vágom, lepirítom, majd a fűszeres zöldségekkel együtt, egy kis alaplében megpuhítom, és kiveszem, mielőtt a szószt pürésíteném.

Zöld curry: beleesett egy kis spenót, maradhat?

Bár én imádom a spenótot, gyerekeim nem engem tekintenek példaképnek e téren. Ha csak nem sikerül statisztaszerepben tartani, vagy olyan módon átalakítani, hogy alig ismerjenek rá, kedvetlenül turkálják. Például pitetésztába sütve, hummushoz keverve, vagy frissen, pesztóhoz adva másodhegedűsként működik, és a mellőzött helyzeteket nem veszi zokon igazán, színével is szívesen hozzájárul egy fogás sikeréhez. A zöld curry népszerűbb összetevői a tök, illetve cukkini és a zöldborsó, és jól megy hozzájuk a curry levél,  édeskömény, és a garam masala ízvilágát adó fahéj, és kardamom. A spenót jól passzol a csapatba, a másik nagy, megosztó zöld, a brokkoli kevésbé, legalábbis ha le szeretnénk pürésíteni a többi alapanyaggal együtt.

Sárga curry: csupa béta-karotin

A kedvenc béta-karotin-forrás sütőtök, batáta, illetve a sárgarépa és a gyökérzöldségek szeretnivaló gyülekezőhelye lehet ez a szósz, ami szintén mindenféle húshoz illik, de húsgombóccal egészen emelkedett kombó. Ide jól illenek még a lencsefélék, különösen a sárga és a vöröslencse, de a sárgaborsó is szépen idomul. Szeretik a paradicsomot, és a fűszerek közül leginkább a babért, római köményt, koriandert, édesköményt, fahéjat, görög szénát vagy lepkeszegmagot. Lágyíthatjuk egy kis kókusztejjel.

A thai curry lehet a halaké

A színét tekintve ez is lehet sárga, ha nem is olyan élénk, és ízvilágát a galanga és citromfű határozza meg leginkább. A curry pasztához a curry levelet, az édesköményt és a citromfüvet megpirítom, mozsárban összetöröm, és késes aprítóba dobom egy kis zöldhagymával,  gyömbérrel, és megszórva kurkumával pépesítem. Lágy ízük miatt itt a tök és a cukkini a legjobb választás, de a párolt, pürésített sárgarépa is működik. A curry pasztát a zöldségpüréhez adom, és még egy kis alaplével felöntöm, és abban főzöm meg a falatokra vágott halfilét. A végén mehet hozzá egy kis kókusztej és néhány csepp lime. Nagyon jól passzol a fehér húsú halakhoz, akár a mi folyami halainkhoz is.

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkBuddha tál – egy recept a sok közül
Következő cikkIszol te eleget?
Ha lehetett volna kérdőjel a jelem az óvodában, az illett volna hozzám. Az újságírói pálya felé a kíváncsiságom sodort, és 2001 szeptember 11-én, igen, pont aznap dőlt el, hogy ez lesz az utam. Azóta a gyakornokságtól a főszerkesztéséig több feladatban és műfajban kipróbáltam magam, kitértem a kreatív szövegírás és a marketing felé is. A gasztroírást nemcsak azért szeretem, mert hobbijaim közül kettőt, az evést és az írást egyesíti, hanem mert gyerekeim születésével a főzés számomra egyfajta szeretetnyelvvé alakult, és egyre inkább érdekel mindaz, amit megeszünk. Szeretek új helyeket felfedezni, új alapanyagokat kipróbálni, kísérletezni.