Egy arab ihletésű ebéd

A bejárónénim egy angyal. Ráadásul a nagyon dolgos fajtából való, mert nem csak rendben tartja rendetlen életünket, de a kertjéből és a környező erdőkből (a férje vadászik) minden héten valami finomsággal lep meg. Általa ismertem még páldául a mángoldot, amiből azóta több zacskónyi figyel lefagyasztva a mélyhűtőben arra várva, hogy végre az asztalra is kerülhessen (fog, ígérem és be is számolok majd róla) és neki köszönhetem azt is, hogy vadnyúlból vadast főztem, amire talán magamtól nem vállalkoztam volna, de egyszer csak ott volt a nyúl, kezdeni kellett vele valamit. Megérte! A múlt héten a saját nevelésű csirkéiből utaztatott fel egy gyönyörű mellet és két combot hozzánk Budapestre. Ez aztán a nagy kincs, végre nem “gumicsirkét” eszünk! Boldogan tettem a hűtőbe és a sors úgy hozta, hogy pont egy nagy bödön Tahini mellett landolt, így gyorsan körvonalazódott is, hogy mi kerül a csirke mellé (a combok még a mélyhűtőben várnak a hasonló ihletre). Arab ebéd készült, vagy legalábbis arabos ihletésű.
A csirkét a Libanonban, Szíriában és a közel-kelet egyéb országaiban shawarma fűszerezéséhez használt fűszerkeverékkel pácoltam. A shawarma a közel-kelet gyros-a, húsdarabkák savanyúsággal, salátával, néha sültkrumplival lapos arab kenyérbe (lafa) tekerve, tahini, hummus vagy fokhagymás majonéz kíséretében. A fűszerezés egészben sült csirkemellel is jól működött, de közben egy igazi shawarmához is kedvet kaptam…

A menü:

Libanoni csirkemell
Tahini öntet
Kuszkusz paradicsommal
Joghurtos padlizsánsaláta

Libanoni csirke kuszkusszal


Recept (2 személyre)

Libanoni csirke

1 egész csirkemell (nem filézett)
1 ek friss citromlé
6 gerezd fokhagyma
3 tk szárított kakukkfű
2 tk pirospaprika
3 tk őrölt római kömény
1,5 tk cayenne bors
3 ek olaj

Az egész csirkemellet megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm. A páchoz a fokhagymát összetöröm és a többi hozzávalóval összekeverem. Bekenem vele a csirkemellet, a bőr alatt is, amennyire csak lehet és legalább egy órára a hűtőbe teszem, a legjobb ha 6 órán át vagy egész éjszaka ismerkednek a fűszerek a hússal. A húst a páccal együtt hőálló tálba teszem, kis vizet öntök alá és kb egy óra alatt 180 fokos sütőben készre sütöm, többször locsolgatom a levével, hogy ne száradjon ki. Egyszer meg is fordítom (az elején a bőrös résszel lefelé tesze a sütőbe, majd kb 20 perc múlva átfordítom, hogy szép pirosra süljön a teteje). Ha kész, tálalás előtt a sütőből kivéve 10-15 percig pihentetem.

Tahini öntet

1 ek tahini (szezámmag paszta)
4 ek joghurt
1 ek aprított petrezselyem
só, őrölt vegyesbors

A hozzávalókat krémesre keverem. A joghurt fajtájától függően lehet bele egy kicsit többet tenni, mert a tahini nagyon sűrű, lágy, enyhén folyós öntet készítése a cél.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -