Egy curry a repertoárba

A kedvenc thai szakácskönyvem (Judy Bastyra és Becky Johnson Thai Food and Cooking) szerint ez egy olyan recept, amit jó, ha mindenki felvesz a reperoárjba, mert alapétek és biztos sikert arat. Alapnak persze leginkább csak a thai konyhában számít, nálunk akár egzotikum számba is mehet egy ilyen curry, de ez mit sem változtat azon, hogy valóban finom, valóban nagyon thai – egyszerre édes és csípős – és kivételesen megint olyasmi, amit egyáltalán nem bonyolult és időigényes elkészíteni – csak azt a pár alapfűszert kell előre beszerezni, amire szinte minden thai ételhez szükségeltetik, a többi hozzávaló könnyen elérhető. Ebédre, egyéb fogások mellé is el tudom képzelni, nálunk szokás szerint megint gyors vacsoraként szerepelt. Még ebben a hőségben is jól esik, pedig gyakran elgondolkozom, hogy ilyenkor mivel kellene kiváltani az étkezést. De a kérdést meg is válaszoltam: thai ételekkel.

Zöldséges vörös curry


Recept (6 személyre)

6 dl kókusztej (konzerv)
1 ek thai piros curry paszta
3 ek halszósz
2 tk nádcukor
25 dkg gomba
15 dkg zöldbab (zöld színű)
17 dkg tofu
4-6 kaffir lime levél (szárított is működik, ha friss nem fellelhető)
2 thai chilipaprika
friss koriander

A kókusztej egyharmadát wokba öntöm és beforralom, amíg szétválik és fényes lesz. A sűrű tejhez adom a curry pasztát, a halszószt és a cukrot. Jól elkeverem és hozzáadom a nagyobb darabokra vágott, megtisztított gombát. 2-3 percig főzöm és mehet bele a maradék kókusztej is. Újra felforralom és hozzáadom a megtisztított zöldbabot és a felkockázott tofut. Közepes lángon 5-6 percig gyöngyöztetem. Ha már egy kicsit besűrűsödött és a gomba majdnem teljesen megfőtt, következhet a végső ízesítés: belekeverem a kaffir lime leveleket (ha szárítottat használok, már az elején beleteszem), az erétől megszabadított és felkarikázott chilit, ízlés szerint cukrot vagy halszószt, ha valamelyikből hiányozna. Az egészet még egyet hagyom rottyanni, tálakba szedem és friss korianderrel alaposan megszórva tálalom. Illatos jázmin rizzsel (ízlés szerinti ízesítéssel vagy csak egy pici sóval főzve, én most zöld kardamommal bolondítottam) igazi ízutazás.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -