Bemutattam, hogyan lehet egy amúgy érdekes és jó receptből dögunalmasat csinálni. Ennyien még nem szidták egyetlen írásomat sem, értsd: még mindig ez a lencse meg a karfiol? Olyan uncsi! Nehéz egy ilyen hosszú csendet megtörni, nem is cifrázom, íme egy kevésbe unalmas süti. Jó lesz? (Különben pedig köszönök minden noszogatást, aggódást, érdeklődést, jól esett. Igazán.)

Francia joghurtos sütemény

joghurtos suti.jpg

A franciáknál ez az egyik legalapvetőbb otthoni sütemény. Nem csoda, nagyon finom és igen egyszerű, még robotgép se szükséges hozzá. Általában mandulaliszttel (darált mandula) és citrommal készül, de van hogy a mandulát teljesen lehagyják és liszttel helyettesítik. Persze ez a narancsos-mogyorós verzió is említésre méltó. Az olaj nyugodtan lehet egy karakteresebb olíva olaj a citromos változatban – ettől egészen más, nagyon különleges süteményt kapunk. Általában szögletes őzgerinc formában sütik, de nekem ehhez  a recepthez túl nagy volt a formám és különben is szeretem az egyszemélyes adagokat. Főleg azért, mert így minden falatba jut a ropogósra sült kéregből.

Az elkészítési folyamat során a kedvencem a cukor és a reszelt citrushéj összemasszírozása. Ez bután hangzik így, de attól lesz isteni citrom/narancs íze a süteménynek, hogy a kezeletlen, megmosott, lereszelt citrushéjat a cukorhoz adjuk és addig masszírozzuk az ujjaink között, amíg a héjban található olajok kiengednek és ezt a cukor felveszi. Ha jól végezzük a dolgunkat, a cukor átveszi ezt a nedvességet és hihetetlen aromát kap. Na innen lehet folytatni a kevergetést a szokásos módon, hogy elkészüljön a sütemény. Magában, főleg egy egészen kicsit langyosan, is csoda, de egy kevés édesített tejföllel (vagy crème fraîche-sel) igazi élvezet.

joghurtos suti 3.jpg

Recept (11×22 cm formához vagy 14-16 muffinhoz)

12,5 dkg liszt
5 dkg finomra darált blansírozott mogyoró
1 csomag sütőpor
csipet só
20 dkg cukor
1 (kezeletlen) narancs frissen reszelt héja
1,25 dl natúr joghurt
3 tojás
1,25 dl semleges ízű olaj (pl. mandula vagy napraforgó)

1,5 dl tejföl
1 ek golden syrup (méz, juhar- vagy agave szirup)

A formát kivajazom, kilisztezem. A sütőt 175 fokra előmelegítem.

A lisztet elkeverem a mogyoróliszttel, sütőporral és sóval. A cokrot nagy keverőtálba öntöm. belereszelem a narancs héját és az ujjaimmal jól összedolgozom, amíg a cukor átveszi a héjból kioldódó olajat, nedvességet. Hozzáadom a tojásokat és a joghurtot és alaposan kikeverem a masszát. A száraz hozzávalókat is beledolgozom, végül pedig az olajjal keverem simára. Lágy, fényes tésztát kapok. Az előkészített formába öntöm, elsimítom a tetejét és a forró sütőbe teszem. 45-50 percig sütöm (az egyszemélyes adagokat elég 20-25 percig sütni), amíg a tészta elválik a forma szélétől és ha megszúrom, nem tapad a fogpiszkálóra.

Kiveszem a sütőből, 5 percig pihentetem, majd kiborítom. Rácson hagyom langyosra hűlni. Közben kikeverem a tejfölt a golden syruppal és a sütemény mellé kínálom.

joghurtos suti 2.jpg

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szia Tünde!

    Első kommentem Nálad 🙂
    Vagyis inkább kérdés…mert ez a süti elcsábított 🙂
    Szóval, jól látom, a Te sütid mini kuglóf formában készült? Mert nekem az még nincs, így maradna a muffinforma, de nem tudom, hogy vajon papírkapszlis formában is működik, tudod “ropogós kéreg”?