Én is én is én is

Jelentem alásan én is beszereztem, kipróbáltam és megszerettem a fagyigépet és a házi fagylaltkészítést. Jó nagy meglepetés, ugye? Már úgyis mindenki erről ír…
Nagy örömömre egyáltalán nem bonyolult, csak egy kis előkészületet igényel a folyamat: tál lefagyaszt, massza bekever, időpont kijelöl, fagyigép bekapcsol, fagyi elfogy. Azt hiszem egész nyárra rögzülni fog a reflex, hogy a tálat a mélyhűtőbe tegyem. A leglehetetlenebb pillanatokban fog majd eszembe jutni, hogy vajon nem felejtettem-e el… Ez az egy sarkalatos pontja van a dolgonak, a többi megint csak ízlés és fantázia kérdése – és persze az alapanyagoké, de ez megint nem újdonság. A tapasztalatokról már igen kiterjedt irodalom gyűlt össze magyarul is, nem is részletezem tovább, egyetlen (ámde szinte tökéletes) adag elkészítése után nem tudnék nagyon meglepő újdonságokkal szolgálni. Legyen elég annyi, hogy a piros gyümölcsös sorbet isteni lett. Belőlem pedig hívő vált, Zsófi nem semmi munkát végez 🙂

Piros gyümölcsös sorbet


Recept (Pierre Hermé receptje a Szakácsok Könyvéből, 1 l sorbet készül belőle)

90 dkg málna (én vegyes pirosgyümölcsöt használtam: 60 dkg málna, 20 dkg eper, 10 dkg maradék, fagyasztott vegyes pirosgyümölcs)
15 dkg porcukor
3 ek ásványvíz
1 tk citromlé

A fagyis tálat 24 órára a mélyhűtőbe teszem. A masszát a fagyasztás előtt 12 órával bekeverem és a hűtőbe teszem, hogy minél hidegebb legyen, amikor a gépbe kerül.

A masszához a cukrot a vízzel vastagfalú lábosba teszem és lassú tűzön felolvasztom a cukrot. Felforralom, leveszem a tűzről és hagyom kihűlni – teljesen áttetsző szirupot kell így kapnom. Ha lehűlt, a szirupot a megtisztított gyümölcshöz keverem és robotgépben pépesítem az egészet. A pépet finom lyukú szitán átpréselem, hogy a magoktól megszbaduljak. Hozzákeverem a citromlevet és az egészet a fagyigépbe töltöm. 30 perc elteltével elégedetten kanalazom a friss, selymes, isteni sorbet-t, amit itthon valami miatt nagyon kevés helyen lehet csak kapni, de ez mostantól nem probléma!

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -