Eton mess az utolsó adag eperből

Sajnos az idei eperszezont átnyaraltuk. Amikor elutaztunk még éppen csak megjelent az első fólia alatt nőtt eper a piacokon, mire hazajöttünk már alig lehet kapni. A baj nem nagy, mert ebből nem neház kitalálni, hogy jó hosszú volt a nyaralás, de azt azért sajnálom, hogy kevés eper jutott nekünk az idén. A két gyerek pár perc alatt tüntet el egy kilónyit ebből a gyümölcsből és én is kivenném a részem, ha hagynák. Stílusosan azzal a desszerttel fejezzük be a szezont, amivel kezdtük: Eton mess készült a hétvégén, ugyanúgy, mint május 19-én a Tuba Tanyán, ahol a Nagy ebéd keretében ezt a desszertet készítettem.

Eton mess eperrel és rebarbarával

eton mess 2.jpg

A desszert egy klasszikus Angliából, ahol állítólag az Etonban College-ben készítették először. Az benne a legjobb, hogy abbahagyhatatlan. Könnyűnek tűnik, pedig nem az, hiszen tejszínhabból és habcsókból áll – az egyik zsíros, a másik édes. De legalább a harmadik alkotóelem a gyümölcs, az gyümölcs, vagyis egészséges. Bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, jó bele a meggy, a sárga- vagy őszibarack, vagy akár a málna is. Az epres-rebarbarás változat nagyon népszerű, a rebarbara savanykás íze jól ellensúlyozza a sok édeset. És Nigel Slater után szabadon azt is megtudtam, hogy a gin és a rebarbara igen jót tesznek egymásnak. Érdemes kipróbálni. Működik pesze rebarbara nélkül is, az epres, magában, a klasszikus eredeti recept.

Az egyetlen macera a habcsók elkészítése – ezt már előző nap meg kell csinálni, hogy egyen ideje kiszáradni (vagy meg lehet venni készen). Ettől eltekintve, gyors és egyszerű desszerttel van dolgunk. Nagy mennyiségben is le lehet készíteni –  a Tuba Tanyára 80 adagot vittem és elfogyaott az utolsó cseppig – talán még kevés is volt. A fotó az utolsó előtti adagot ábrázolja, az utolsó még nem volt igazán fotogén.

A recept 8 őre szól. El lehet felezni, de a habcsókot érdemes elkészíteni 4 tojásfehérjéből. Száraz, légmentesen záró dobozban vígan kivárja a következő Eton mess-t (garantálom, hogy nem kell sokáig unatkoznia).

Recept (8 főre)

25 dkg cukor
4 tojás fehérje
csipet só
2 ek szeletelt mandula

40 dkg rebarbara
6 ek gin
1 ek cukor

60 dkg eper
6 dl habtejszín
2 ek cukor

A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A szeletelt mandulát egy kis serpenyőben szárazon kissé megpirítom. Félreteszem
Egy sütőlapot leterítek sütőpapírral és szétterítem rajta a cukrot. 8-10 percre az előmelegített sütőbe teszem, amíg a cukor elkezd megolvadni. Amint ez megtörténik, a tojásfehérjéket azonnal elkezdem tiszta, száraz tálban robotgépben felverni. Amint fehéredni, habosodni kezd, óvatosan beleöntöm a forró cukrot és magas fokozaton 10 percig verem, amíg kemény, fényes habot kapok. Óvatosan beleforgatom a mandulát. A sütő hőmérsékletét visszaveszem 140 fokra.
Egy másik sütőlapot leterítek sütőpapírral és erre kanalazom a fehérje habot, nagyobb púpokban, egymástól néhány centire, mert fel fognak emelkedni. Kb. egy őrán át sütöm, majd elzárom a sütőt és hagyom a habcsókokat a sütőben szikkadni, amíg az teljesen ki nem hűl (legjonn éjszakára bennehagyni).

A rebarbarát megmosom és 3-4 centis darabokra vágom. Kis lébosba teszem, hozzáadom a cukrot, gint és közepes léngon 7-10 perc alatt addig főzöm, amíg a rebarbara összeesik és megpuhul, de nem esik szét. Leszűröm, a szirupot félreteszem, mindkettőt lehűtöm.

Amikor a habcsók kiszikkadt és a rebarbara lehűlt, a habtejszínt hideg tálban 2 ek cukorral lágy habbá verem. 1-2 habcsókot belemorzsolok, amíkor a tejszín már megfelelően habos. Az epret megpucolom és megmosom, félbe vágom, a nagyobb szemeket negyedelem.

Összeállítom a desszertet: a tejszínhabba óvatosan beleforgatom a rebarbarát, ügyelve, hogy ne keverjem el egyenletesen. Beleforgatom az epret is, néhányat félreteszek a díszítéshez. Egy tál aljára öszetörök néhány habcsókot, rákanalazom a gyümölcsös hab felét, amjd ismét habcsók és hab következik. A tetejére habcsókot és epret teszek. Tálaláskor poharakba szedem és a lehűlt rebarbara szirupból locsolok rá.

eton mess.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -