Ezt az őszt már szeretem

Próbáltam gyorsan megírni őszimádó bejegyzésemet, mielőtt elromlik az idő, de nem sikerült igazán, mert már nem süt olyan szépen a nap mint tegnap egész nap és ma délelőtt is. Szerencsére az ihletet még a tegnapi szuper aranysárga napsütésből merítettem, amikor ebédemet vásároltam pár utcára a munkahelyemtől a zöldség-gyümölcsösnél. Az utcai standon fürdőzött a napfényben egymás mellett a képen is látható sütőtök a sárgarépával és egyéb őszi zöldségekkel. Egy pillanat alatt az estét juttatták eszembe, amikor szürkébb és hűvösebb lesz az idő és úgy éreztem, meg kell próbálnom a nap végére is megmenteni valamennyit a sárga csillogásból. És most elmondhatom: ezért is szeretem az őszt. Gyönyörűek a színek, valahogy minden egy kicsit ünnepélyesebb, bensőségesebb és nyugodtabb (ha süt közben a nap). Ez a hangulat arra sarkall, hogy megőrízzem valamilyen formában, mert tudom, hogy nem tart soká. Jönnek a behúzódós, hosszú esték, a forró, tartalmas levesek és a nagy baráti összejövetelek…

Leves sült őszi zöldségekből


Recept (4 személyre)

50 dkg sütőtök
25 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
50 dkg krumpli
3 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt vegyesbors
1 l zöldség alaplé*
1/2 citrom leve
5 ek olíva olaj

A zöldségeket megtisztítom és egyforma darabokra vágom: a tököt és a krumplit kockákra, a répákat hosszabb csíkokra, a fokhagymaderezdeket pedig összezúzom. Az egészet tepsibe teszem, bőven meglocsolom olíva olajjal, sózom borsozom. 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütöm. A sütőből kivéve hagyom egy kicsit lehűlni a zöldségeket, majd kisebb adagokban botmixerrel pürésítem, kanalanként hozzáadva a zöldség alaplét. A végén 1/2 citrom levét is hozzáadom, utánaízesítem és forrón tálalom.

*Bioboltban vettem bio zöldségleves kockát, abból készült az alaplé.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -