Elkészült az idei első fagyim és különösen büszke vagyok rá, mert saját kutyulmány. Amióta süt a nap és kicsit felmelegedett a levegő szinte minden nap lesétálok a cukiba néhány gombóc fagyiért. Csak a baba miatt is, nagyon szereti :). Egyik nap a Csaba utcai kézműves fagyizó felé vetett utunk (itt fordulj jobbra gyorsan, együnk egy fagyit!) és nagyon finom körte fagyit ettem ott. Addigra már 2 napja a hűtőben várt jobb sorsra 6 gyönyörű, pirosas héjú vilmos körte, tudták, hogy fagyi lesz belőlük, csak azt nem, hogy milyen. Még én sem. Eredetileg David Lebovitz könyvének 79. oldalán található karemelles körtefagyit szándékoztam elkészíteni, de ebben a klassz tavaszi napsütésben (ami akkor még tavaszi volt, amikor elkezdtem írni ezt a bejegyzést, mostanra inkább nyári hőségnek nevezném) nagyon téliesnek tűnt a cukros, tejszínes íz, bár még mindig csábítóan hangzik. A Csaba utcai körtefagyi jó citromos volt és könnyű. De mivel abból mostanában ettem és szerencsére úgy tűnik, a kreatívkodás iránti vágyam is visszatért egy kicsit, nem akartam ugyanazt (megkísérelni) reprodukálni. Így készült el a krémsajtos körtefagyi karamellizált dióval. Állagra valahol a fent említett kettő között helyezném el, a tejszínes verziónál egy kicsit könnyebb, de diétásnak mégsem nevezném. Enyhén amerikai beütést kapott a krémsajttól és a dió betétettől, de szerintem ez senkit sem zavar. Sőt!

Körte fagyi sajtkrémmel és dióval


Recept (1 l fagyihoz)

1/2 kg körte (édes fajta, pl. vilmos, kb. 4 db)
1 dl víz
1 ek frissen facsart citromlé
1 citrom reszelt héja
2 dob. Philadelphia krémsajt (lehet light, kb. 200 g)
2 dl tejföl (ez ne legyen csökkentett zsírtartalmú)
1 dl főzőtejszín
12 dkg cukor
pici só

A körtéket megmosom, a magházukat eltávolítom és egyforma darabokra vágom. Nem kell őket meghámozni. A citromlével és a reszelt citromhéjjal a vízben puhára főzöm, majd lehúzom a tűzről és hagyom kihűlni. Amint ez megtörtént botmixerrel pürésítem.
Közben a krémsajtot a tejszínnel, a tejföllel, a cukorral és a sóval elkeverem, hogy teljesen homogén masszát kapjak. Ehhez adom a pürésített körtét. Ellenőrzöm az ízeket, ha kell egy kis cukrot vagy citromlevet adok még a masszához, ezt a körte édessége határozza meg. Fagyigépben lefagyasztom.
Így önmagában is nagyon finom, de karamellizált dióval kiegészítve még jobb ez a fagyi. A dióhoz:

60 ml víz
10 dkg cukor
15 dkg dió
pici só vagy még jobb, ha fleur de sel

A vizet, a cukrot és a diót közepes méretű lábosban, közepes lángon folyamatosan kevergetve addig hevítem, amíg a cukor feloldódik és elkezd barnulni, karamellizálódni. Ekkor lejjebb veszem a hőmérsékletet és alacsony lángon addig kevergetem, amíg a diószemeket a karamell teljesen befedi és egészen besűrűsödik az egész. Ekkor kissé kiolajozott sütőlapra borítom a karamelles diót, megszórom egy pici, tényleg csak egy csipet, sóval és hagyom kihűlni. Ha ez megtörtént, kicsit összetöröm a nagyobb darabokat és a teljes mennyiséget a fagyihoz keverem, miközben a fagyigép az utolsó keveréseket végzi (utolsó 5 perc). Bármilyen ízű (tejszínes) fagyit feldob, érdemes más magvakkal is kísérletezni.

Előző cikkEpret ide, de gyorsan!
Következő cikkA helyzet a Gerlóczy-val
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. szerintem is működne gorgonzolával, de annyira nem voltam merész, az inkább a te asztalod 🙂
    dió helyett pedig mehet bele pl. mogyoró, ha azt jobban szereted, bár a sajt-körte-dió kombináció eléggé klasszikus (lehet, hogy túlságosan is?)

  2. jól hangzik – igaz nem vagyok olyan nagy diórajongó, de körtével megeszem még 😉
    itt egyébként létezik pl. camembert-fagylalt is – talán gorgonzolával is meg lehetne próbálni philadelphia helyett ebben a fagyiban 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here