Ha minden igaz, a hétvégén már normális nyári idő lesz és nem megdöglős kánikula. Amenniyben bejön az időjósok számítása, az alábbi saláta végre elkészülhet (újra) egy laza piknikre. Kánikulában teljesen felesleges nekiállni, mert be kell hozzá kapcsolnia sütőt, és különben is, olyankor senki se piknikezik.

Fekete rizs, sült zöldség saláta fokhagymás öntettel

fekete rizs salata 3.jpg

Egy csomó minden van ebben a salátában, amit szeretek. Kezdem a legjobbal, a sült fokhagymás vinaigrette-tel. Az egészben, sütőben sült új fokhagymának ilyenkor nem tudok ellenállni. Naponta több fej fokhagymát vásárolok, a zöldséges meg is kérdezte, hogy mégis mit kezdek ennyivel. A válasz egyszerű: mindenbe beleteszem, mert íze egyáltalán nem tolakodó, hanem selymes, lágy fokhagymaíz, amit még azok is megkedvelnek, akik amúgy nem bírják a fokhagymát. Érdemes egy nagyobb adagot megsütni, a gerezdeket kinyomkodni és olajban eltenni, hogy későbbre is maradjon. A vinaigrette-t is nagyobb menniységben szoktam készíteni, a hűtőben eláll, csak össze kell rázni felhasználás előtt.

A másik kedvelt hozzávaló a fekete rizs, amit tiltott rizsnek is neveznek, mert évszázadokig Ázsia féltve őrzött titka volt, a császárok eledele. Ennek oka, hogy viszonylag kis mennyiségben hozzáférhető, ugyanakkor nagyon egészséges rizsről van szó, rost- és vastartalma igen magas. Ázsiában lehginkább desszertet, fekete rizspudingot készítenek belőle, de gyakra alkotóeleme salátáknak is.

fekete rizs salata.jpg

Recept

15 dkg fekete rizs
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
20 dkg spárga
10 szál újhagyma
1/2 fej kisebb új kelkáposzta

2 fej új fokhagyma
2 tk dijoni mustár
3 ek balzsamecet
5 ek vörösborecet
kb 1/2 dl olíva olaj

frissen őrölt fekete bors

A rizst enyhén sós vízben fogkeményre főzöm,leszűröm és félreteszem. A sárgarépát és a gyökeret 1/2 cm-es csíkokra vágom, a zöld spárgát megtisztítom, az újhagymát megpucolom, kettévágom. A fokhagymafejeket kettévágom, de héjukat meghagyom. Az összes zöldséget sütőlapra teszem, megszórom kevés nagyzemű tengeri sóval, 2-3 ek olívaolajat locsolok rá és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. Ezalatt a fokhagymagerezdek megpuhulnak.

A kelkáposzta zöld leveleit megmosom, vastag ereit kivágom, majd a leveleket csíkokra vágom. Nagy salátástálba teszem, összeforgatom a rizzsel és a sült zöldségekkel – a fokhagyma kivételével.

A vinaigrette-hez a sült  fokhagymagerezdeket kinyomkodom és villával összedolgozom a mustárral, hogy teljesen krémes legyen. Hozzákeverem a kétféle ecetet, sózom, borsozom, majd fokozatosan hozzácsepegtetem az olajat és folyamatosan keverem, hogy sűrű állagú emulziót kapjak. A salátára öntöm, összeforgatom és tálalom. Sült hal vagy hús mellé különleges köret. Mi arab fűszerezésű húsgolyókkal ettük.

 fekete rizs salata 2.jpg

1 hozzászólás

  1. Nagyon jól néz ki. Legutoljára NLC-n találtam egy nagyon jó kis receptet az egyik fórumtopicban, kipróbáltam, isteni volt. Ezt is kifogom próbálni és tuti szuper lesz, látszik rajta. 🙂 Láttátok egyébként ezt a videót, ami nem megy a tv-ben? minu.me/-mosoly Mókás benne az első emberke…:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here