Fekete vagy fehér lencse? Daal vagy saláta?

Néhány hete Anna hideg chili con carnét készített, salátának neveztük, csodás volt, azóta is nagyon sokat gondolok rá. Ezzel a babfélék visszalendültek az életembe (OFF: már amikor van időm azt főzni, amit csak úgy szeretnék, mostanában ez ritkábban adatik meg, pedig többet főzök mint valaha, de majd a Blogkóstolón meglátjátok. Panasz vége). Rég óta kallódik a kamraszekrényben egy zacskó Urid dal, amit én magamban csak fehér lencsének hívtam, mert ha ránézek ezt látom. Utánaolvasva valójában fekete, amikor még rajta van a héja és nem felezett, becses neve pedig Vigna mungo. Inkább a mungo babbal van rokoni kapcsolata mint a lencsével.

Urid dal garnélával

A lényeg az, hogy egészen elképesztő állaga van (tilos túlfőzni, mert péppé esik szét), aprócska és krémes, viszonylag semleges, mégis emlékezetes ízzel. Elsősorban India déli részén népszerű, speciális összetevője a liszteknek, amiből kenyeret, dosat (sós palacsinatát) és édességet is készítenek. A papadam készítéséhez is használják, és a currykbe is belefőzik. Magától értetődő volt, hogy én is indiai fűszerekkel készítem el. A tetejére egy serpenyőben hirtelen kisütött garnéla került és a világ ismét vidám hellyé változott.

Recept (6-8 személyre)

40 dkg urid daal
2 ek olaj
1 nagy fej hagyma
1 nagy paradicsom
1 ek frissen reszelt gyömbér
1 kisebb thai vörös csili
1 tk egész római kömény
1 tk szegfűbors
1tk csípős madras curry
2 babérlevél

frissen őrölt bors
1 tk garam massala + a díszítéshez
1 kis csokor koriander
1/2 citrom frissen facsart leve

A daalt alaposan átmosom és 15 percre beáztatom.
1,5 l vizet felforralok, 1 tk sót teszek bele, majd beleöntöm a daalt és puhára főzöm – kb. 20 perc. Leszűröm.
Közepes lábosban felhevítem az olajat, rádobom a babérlevelet, római köményt és szegfűborsot, addig pirítom, amíg illatozni kezdenek. Rádobom a finomra vágott hagymát és 2 percig pirítom. Hozzáadom a reszelt gyömbért és addig főzöm, amíg a hagyma megpuhul. Beleteszem a kockára vágott paradicsomot és hagyom szétfőni. Ez után mehetnek bele a fűszerkeverékek: garam massala, curry, és ízlés szerint só és bors. Amikor az egész pépes és ízletes, hozzákeverem a daalt, a citromlevet és ha kell utánaízesítem.
Tálaláskor a tetejére hirtelen kisütött garnélát, egy kevés garam massalát és sok friss koriandert szórok. Hidegen is finom, akkor nevezhetjük salátának is.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -