Flancoskodó villámdesszert

A morzsás desszertek (crumble) nem nevezhetők szofisztikáltnak, de ez semmiféle csorbát nem jelent a koncepcióban. A crumble igazi rusztikus, házi sütemény, amit kezdő háziemberek – igen, nők és férfiak egyaránt – gond nélkül, pillanatok alatt összeállíthatnak, általában az otthon alapból megtalálható alapanyagokból. Ezért is volt jó döntés, hogy ma délután, amikor tudtam, hogy kb 20 perc van még R2r ébredéséig, almás morzsát készítettem (hogy mire felébred illatos legyen a lakás és meglegyen az uzsonna. Micsoda idill!).

Rozmaringos almás morzsa

Az automatikusan elvárható fahéj helyett rozmaringot tettem az alma mellé, mert annyira illatos a rozmaring, amit anyukám kertjéből szüreteltem, hogy egyszerűen muszáj volt. És ha már löktem egyet a rusztikus desszerten a trendiség felé, gondoltam egyet és a másik kezemmel is taszajtottam rajta: sós karamellöntetet készítettem mellé és – itt elkapott a lendület – a nagy tepsi mellett sütöttem néhány egyszemélyes adagot is. Na ezek aztán elég jók lettek: sütőből kivesz, karamellel meglocsol, fleur de sellel meghint, összekever, melegen kikanalaz.

Lényeg a lényeg, mindenféle flanccal együtt,  rajtpisztolytól az üres tányérban koppanó kanálig nem tart 30 percnél tovább elkészíteni. Ideális desszert ősszel, mert méz, alma, körte, sütőtök, fűszerek mind jó barátok, egy morzsás sütiben sem fognak összeveszni. És minden más tényleg van a konyhaszekrényben vagy a spájzban.

A receptben kivételesen bögrében adom meg a mértékegységeket – elfelejtettem lemérni, de talán nem is baj, annyira egyszerű.

Recept

5 közepes alma
1 púpozott ek kukoricaliszt
1/2 bögre világosbarna nádcukor
1,5 tk apróra vágott rozmaring

1 bögre zabpehely
1/2 bögre liszt

1/4 bögre szeletelt mandula
1/2 bögre cukor
1 csipet só
15 dkg hideg vaj

Az almákat megmosom, magházukat kivágom és a gyümölcsöt kisebb kockákra vágom. Közepes tálba teszem és összekeverem a cukorral, nagyon finomra vágott rozmaringgal, és kukoricaliszttel. A keveréket kivajazott formába borítom.
Egy másik tálban összekeverem a zabpelyhet, lisztet, cukrot, sót, majd beleszórom a felkockázott vajat és a kezemmel összemorzsolom. A végén hozzákeverem a mandulát is és a morzsát a gyümölcs tetejére kanalazom. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a teteje megpirul, a gyümölcs leve pedig bugyogni kezd.

A karamellöntethez 20 dkg cukorból egészen sötét karamellt készítek (felolvasztom), vigyázva, hogy ne égjen meg a cukor. Lehúzom a tűzről és hozzákeverek egy fél csipet sót, 3 ek vajat és 4 ek tejszínt – bugyborékolni és habzani fog, de kevergetés mellet abbahagyja és kisimul – innentől lehet kanalazni a sütire.

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: Hozzászólások (0)

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.