Flapjack – a nem diétás müzli szelet

Ezt a sütit leginkább a fogyni vágyó, ellenséges kóbor apácák megtévesztésére javasolnám bárkinek, ugyanis kívülről úgy néz ki mint egy szuper egészséges müzli szelet – a zabpehely és szárított vörös áfonya miatt, belülről viszont bújkál benne kalória rendesen. Mindez nem változtat a tényen, hogy finom és megfelel a fő kritériumnak, ami alapján választottam: egy kicsit más mint a megszokott. Persze a másik nagy előnyt, hogy tényleg pár perc összedobni, már nem is említem, mert ezt már megszokhattátok tőlem, kedves emberek.

Flapjack vörösáfonyával


A receptet a Szakácsok Könyvben találtam, de érdekelt a süti eredete, így utánaolvastam egy kicsit. Angolhonban igen közkedvelt kekszfajta, több változatban kapható boltban is, de feltételezem, hogy gyakran készülhet házilag, mert pofon egyszerű. Különböző megjelenési formáival megosztja a rajongótábort: vannak, akik a száraz, ropogósabb flapjack mellé teszik le a voksukat, mások a kissé nyúlós, puha változatot támogatják. Készíthető és kapható alapváltozatban, ebben az esetben semmilyen kiegészítő elemet nem találunk a zabpehely mellett (mint nálam a vörösáfonya), de számos variációja is igen közkedvelt: fehér csokoládéba mártva nagyon finom lehet (így szerepel a SZK-ben is, csak én voltam lusta mártogatni), többféle töltelékkel – csokidarabok, vajkaramell, mogyoró, egyéb magvak és szárított gyümölcsök – előfordulhat.

Recept (16 darabhoz)
A Szakácsok Könyvében található recept pontos reprodukciója

25 dkg vaj
2 dl juharszirup
10 dkg barna cukor
25 dkg zabpehely
10 dkg liszt, kétszer átszitálva
15 dkg aszalt vörös áfonya

Egy 23×23 cm-es tepsit kivajazok és kibélelem sütőpapírral. A sütőt előmelegítem 170 fokra.
A vajat és a szirupot közepes lángon felmelegítem, amíg habos lesz. A többi hozzávalót egy tálban összekeverem és ebbe öntöm a vajas szirupot. Alaposan elkeverem, majd az előkészített tepsiben egyenletesen eloszlatom a masszát. 25-30 perc alatt készre, de nem szárazra sül. Ha szárazabb kekszet szeretnénk, 10-15 perccel lehet tovább sütni. A tepsiben hagyom kihűlni, ha ez megtörtént, felszeletelem és tálalom. Jelen esetben olvasztott tejcsokit csorgattam rá.
4-5 napig dobozban friss marad.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -