Frangipane

A posztjaim közel 1/3-a édességről szól. Ez azért van, mert nem telik el úgy nap, hogy ne ennék valami édeset és természetesen előnyben részesítem a házilag készült finomságokat. Nagy szerencsémre azért 1-2 perc sétával 2 jobb cukrászda is elérhető közelségben van. Vészhelyzetre. Amikor R2r még csak pár hónapos volt napi 3 szelet tortát küldtem a hasamba és mellette gurultak le rólam a kilók – nagy mázli, különben nem tudom mi lett volna velem. Depressziós, súlyfelesleget cipelő kismama lettem volna. Helyette tortazabáló voltam, köszönöm a sorsnak, ez így nagyon nagyon jó volt!

Szilvás frangipane torta


Egészen ezidáig fogalmam sem volt, hogy mi az a frangipane. Álmomban találkoztam vele először, de nem megálmodtam :), hanem egy kósza délutáni szunyókálás pont a TV Paprika egyik műsora (Kontárok) közben kapott el. Épp mielőtt győzött volna felettem az álom, hallottam, hogy Angela Harntett az mondja, hogy szilvás frangipane tortácskákat fognak sütni, amihez finom mandulaport használnak. Ennyi elég is volt, szépeket álmodtam és ébredés után meggugliztam a frangipane-t. Este pedig sütöttem egy szilvásat.
Közben már a következő változat is körvonalazódik: azt hiszem az évszaknak megfelelően körtés lesz, talán mogyoróval…

Recept (1 tortához)

Omlós tészta:
15 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
1 csipet só
5 ek hideg víz

Töltelék:
15 dkg mandula
7 dkg cukor
5 ek puha vaj
1 tojás
1 tk mandulakivonat (nem aroma!)
1 tk rum
1 citrom reszelt héja

4-5 db szilva

A tésztához a vajat apró kockákra vágom,egy nagyobb tálban összemorzsolom a liszttel és a sóval. Annyi vizet adok hozzá, amitől ruganyos, nem ragacsos lesz. Gyorsan összegyúrom, fóliába tekerem, kilapítom és 1 órára a hűtőbe teszem – ha sietek, 1/2 órára a mélyhűtőbe. Kinyújtom a tésztát, kerek piteformába terítem, megszurkálom villával, visszateszem a hűtőbe újabb 1/2 órára. A sütőt közben 180 fokra melegítem. A tésztára sütőpapírt teszek, erre lencsét nehezéknek és 20 percig sütöm, ekkor leveszem róla a papírt és a lencsét és újabb 10 percig sütöm.
A töltelékhez a mandulát ledarálom a cukorral, hozzáadom a szilva kivételével az összes többi hozzávalót és tovább darálom késes robotgépben.
A tölteléket az elősütött tésztára kenem. A szilvákat félbevágom, kimagozom, vékonyszeletekre vágom és legyezőszerűen a süteményre helyezem. 25-30 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a töltelék felemelkedik, a gyümölcs pedig megpuhul. Teljesen kihűtöm szeletelés előtt.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -