Gyerekbarát thai zöld curry

Ellentmondásosnak tűnhet kisgyereknek thai kaját készíteni, pedig lehetséges, csupán a csilit kell kihagyni a receptből. Légyszi ne mondjátok, hogy ez szentségtörés (korábban én is ezt gondoltam volna) – a mai tapasztalataim alapján azt kell mondanom, hogy nem az. Bőven elég a felnőtteknek egy kis apróra vágott csilit tenni az asztalra és ugyanúgy lángolni fog a világ, mintha eredetileg is belefőztem volna (itt kérem a tapasztalat beszél).


A zöld curry eleve a kevésbé vad kategóriába tartozik a thai ételek között, általában csirkét készítenek zöld csilivel és zöldfűszerekkel. Mivel a csilit ki kellett hagynom, nem használhattam bolti curry pasztát, amit egyáltalán nem bánok. Ha nincs gyerek az ebédlőasztal körül egyszerűen csak hozzáadom a csilit az akapkeverékhez. A thai szakácskönyvek 99%-a azt írja, hogy az otthon készített curry pasztára minden szakácsnak és háziasszonynak saját receptje van, így hát én is megalkottam a csili nélküli gyerekbarát verziót. Időben ez kb. 3 percet ad hozzá az amúgy sem maratoni munkamenethez. Ez az étel egyébként általában zöld kaliforniai paprikával készül, de nálunk a brokkoli nagy sláger már egyideje így azt tettem bele – a kókusztejjel amúgy is elég jó párost alkot szerintem.

Thai zöld curry csirkével


Recept

A curry pasztához:
1 nagy csokor koriander
1 kis csokor petrezselyem
1 thai citromfű
4 gerezd fokhagyma
4 db újhagyma fehér és világoszöld része
1 kis darab gyömbér (1-2 cm)
1 ek halszósz
2 ek víz

1/2 kg csirkemell filé
1 kis fej brokkoli rózsáira szedve
1 csomag újhagyma
1 doboz kókusztej
1 ek nádcukor
1 ek olaj

bors

A curry pasztához az összes hozzávalót aprítógépbe teszem és pépesre aprítom. Ha nem gyerekbarát változatot készítek, 1-2 kimagozott zöld csilit is teszek a gépbe.

Az olajat wokba vagy egy nagyobb serpenyőbe öntöm, felhevítem és rádobom a kis kockákra vágott csirkét. Megpirítom és kiszedem. A wokba teszem a brokkolit, 2 percig pirítom majd hozzáadom a curry pasztát. Újabb 2 percig pirítom, visszateszem a wokba a csirkedarabokat és a 2-3 cm-es darabokra vágott, megtisztított újhagymát. Felöntöm a kókusztejjel, hozzáadom a cukrot, ha kell sózom, borsozom és felforralom. Alacsonyra veszem a lángot és addig főzöm, amíg a hús megpuhul. Ekkor a húst és a zöldégeket kiszedem a wokból, a mártást pedig 10-12 perc alatt alacsony lángon sűrűre főzöm. A végén visszateszem a húst és a zöldségeket, összeforgatom és párolt rizsre szedve tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -