Gyors őszi ebéd

A hétvégén még csodálatos őszi idő lesz, semmiképpen ne a konyhában töltsétek az időt, hanem élvezzétek a napsütést, gyűjtsetek színes leveleket, rugdossátok az avart, fussatok, sétáltasstok kutyát vagy játsszatok a gyerekeitekkel! Azért menjetek piacra is, mert már minden őszi zöldség klassz színekben pompázik, érdemes ezekből is bevásárolni és valami nagyon szépet főzni a jövő héten. A sok kültéri lazlós tevékenység mellé pedig íme egy gyors, őszi recept, hogy valami finomat is egyetek. Együtt, egy asztalnál. Nekünk ez a tervünk a hétvégére, remélem sokan terveztek hasonlót.

Mangalicakaraj gorgonzolás risottóval

mangalica-karaj

A gorgonzolás risotto Leo miatt készült, függő a gyerek, imádja a gorgonzolát. A mangalicakaraj pedig R2r puha husi iránti vágyát igyekezett kielégteni, sikerrel. Az a legjobb az egészben, hogy én se panaszkodhatok, jó kis ebéd volt!

https://www.facebook.com/egyuttegyasztalnal

A mangalicakarajjal úgy kell bánni, mintha egy steak lenne. A hús gyönyörű márványos, zsíros, ezért elég mindkét oldalán 2-2 percig közepesen erős lángos pirítani, majd a serpenyőből kivéve pihentetni.

Recept

25 dkg risotto rizs (pl. arborio)
7,5 dl zöldségalaplé
2,5 dl száraz fehérbor
7 dkg gorgonzola
3 dkg frissen reszelt parmezán
1 kis fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
2 nagy ek vaj
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt bors

4 szelet mangalicakaraj
1 ek olaj

frissen őrölt bors

Egy nagy lábosban közepes lángon felhevítem az olívaolajat és 1 ek vajat, puhára párolom rajta a finomra vágott hagymát. Magasabbra veszem a lángot és a hagymára öntöm a rizst, kicsit átpirítom, majd visszaveszem a lángot közepesen erősre és felöntöm a rizst a bor felével. Kevergetve hagyom, hogy magába szívja a nedvességet, és ezt ismételgetem először a borral, majd az alaplével. Egyszerre kb. 1 dl folyadékkal dolgozok. Idő közben sózom és tekerek bele egy kevés borsot is. Amikor a rizs kívül már puha, de belül még kicsit rúg, hozzákeverem a gorgonzolát, a parmezánt és a maradék vajat is a risottohoz.

A mangalicakarajhoz egy serpenyőben olajat forrósítok, közepes lángon aranybarnára sütöm az egyik oldalát (2-3 perc), közben kicsit sózom, borsozom, megfordítom és a másikat is ugyanennyi ideig sütöm. Tányérra teszem és lefedve öt percig pihentetem. Tálaláskor a tetejére finomra aprított petrezselymet és kevés reszelt citromhéjat szórok, esetleg kevés reszelt parmezán mellé.

mangalica-karaj-2

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -