Vakációnk alatt igyekeztem a lehető legegyszerűbben megoldani az étkezésünket. Egy családi házban laktunk, megtehettem volna, hogy minden nap főzök, de nem tettem. Gofri, palacsinta, heringes szendvics és majonézes sült krumpli mérgezést kaptunk volna, ha egyáltalán nem foglalkozom vele, hogy mit eszünk, ezért két dolgott tettem: vettünk egy kis grillt, így a tengerparton és a hátsó kis kertünkben is grillezhettünk, ha nem fújt nagyon a szél. Amikor otthon maradtunk (vagyis a bérelt házban) nagyon gyors és egyszerű ételeket készítettem. Tartalmas saláták, rizottók, tésztafélék kerültek az asztalra sosem több, mint 30 perc alatt. Egyik nap, amikor az ebédidő előtt 20 perccel épp bevásárolni indultam akkora szélben, hogy később le is kellett szállnom egy kis időre a bicikliről, mertnem tudtam tekerni, megláttam Éva bejegyzését az előző esti vacsorájukról. Az aznapi ebédünk ez alapján meg is volt. Sok petrezselyemmel, bazsalikommal és pecorino sajttal turbóztam. Hazaérkezésünk másnapján az ürességtől kongó hűtőszekrény előtt állva eszembe jutott, hogy mennire szerette mindenki a tonhalas pesztós tésztát, le ie mentünk egy rövid bevásárlásra, hogy még időben elkészüljön az ebéd. De nem kaptunk tonhalat. Vettem helyette kecskesajtot és fekete olíva bogyót. Az így kikevert kencét Leoval majdnem elkóstolgattuk. Ez adta az ötletet egyéb felhasználási módjaira is. Bemutatom hát a három az egyben kencét:

  1. Paradicsomos pesztós kecskesajtos kence keksszel, kiflivel vagy pitával. Uzsonnára vagy meccsnézéshez.
  2. Paradicsomos pesztós kecskesajtos szendvicskrém salátalevéllel vagy rukkolával, koktélparadicsommal és szélben szártott sonkával, ciabattában. Kirándulásra.
  3. Paradicsomos pesztós kecskesajtos penne. Villámebédnek vagy vacsorának. A maradék hidegen, friss bazsalikommal és koktélparadicsommal tésztasalátaknt is remekül helyt áll.

Akármelyik változatot és készítem el, biztos, hogy nem töltök a konyhában többet 10 percnél. Így még nagyon éhesen is neki merek állni az ebédkészítésnek, hogy utána körbeüljük az asztalt, ahányan csak vagyunk és egy jót együnk. Szép az élet!

Te melyiket szereted?

kence.jpg
Recept

12 dkg  szárított paradicsomos pesztó (pl. Alnatura, DM-ből)
10 dkg lágy kecskesajt
5 dkg fekete olíva bogyó
1 ág kakukkfű levelei morzsolva
frissen őrölt fekete bors

40 dkg penne
4l víz
1ek só

A tésztát fogkeményre főzöm. Amíg készül, az olíva bogyót vékonyra szeletelem és az összes többi hozzávalóval jól kikeverem. A krémet a forró tésztával összeforgatom vagy kis tálba teszem és mártogatósként kínálom. Esetleg szendvicsbe kenem.

kence 2.jpg

Évának köszönet az ötletért!

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: Hozzászólások (0)

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.