Házi csirkemájkrém

Kacsa vagy csirkemáj pástétomnak akármikor nekiállhatunk otthon, kb. 1/2 óra munkát igényel csupán. Ebből is lehet nagyobb adaggal előre dolgozni, légmentesen, zsírral lezárva eláll a hűtőben.

 

Hozzávalók:

1/2 kg csirkemáj
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 tk. só
kb. 1/2 tk. frissen őrölt fehérbors
1 ek. friss morzsolt majoranna
1/2 dl száraz fehérbor
3 ek. olívaolaj
25 dkg vaj

Elkészítés:

A vaj feléből tisztított vajat készítünk: kis lábosba tesszük és a lehető legalacsonyabb lángon 25-30 percig hagyjuk finoman bugyogni, amíg teljesen szétválik. A habját és a savót leszűrjük, a tisztított vajat félretesszük.

A májat megtisztítjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítünk 2 ek. olívaolajat, a durvára vágott hagymát és az összetört fokhagymagerezdeket közepes lángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a maradék olajat, magasabbra vesszük a lángot, a májat is a serpenyőbe tesszük kevés sóval, borssal és a morzsolt majorannával. Kb. 5 percig pirítjuk, amíg a máj kívül megpirul, de belül puha és rózsaszín marad.

A serpenyőbe öntjük a bort és elfőzzük az alkoholt. Az egészet turmixgépbe tesszük és 5 percig turmixoljuk, közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vajat. Leállítjuk a gépet, ha kell utánafűszerezzük a májkrémet, és még egyszer átturmixoljuk, hogy teljesen selymes legyen.

Akkora tálba (ha tovább szeretnénk tárolni, több kis tálba) tesszük, amiben még 2-3 cm hely marad a tetején. Nedves sütőpapírral (amennyire csak lehet légmentesen) lefedjük és hűtőbe tesszük 1 órára. Amikor megszilárdult, ráöntjük a tisztított vajat és éjszakára a hűtőbe tesszük, amíg a vaj teljesen keményre hűl.

Tipp

Melós dolog ez az uzsonnabiznisz, főleg, ha jót akarunk. Szerintem a jó uzsonna kulcsa az előkészítés. Ha csipásan, a reggeli őrület közepén kell valami egészségeset és kreatívat alkotni, egészen biztos vagyok benne, hogy szalámis szendvics lesz a vége. A másik jolly joker ez a házi májpástétom. Ez az, amit soha nem veszek készen, egyenrangú a virslivel, amit inkább nem eszünk, mert azt nem állok neki házilag készíteni.

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkMarokkói szendvics
Következő cikkKrumpligofri
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.