Házi kakós csiga – Segítsüti 2016 ősz

kakaos-csiga-fekvo-blog

Idén ősszel is elindult a Segítsüti, aminek keretében gasztrobloggerek szuper süteményére lehet licitálni – itt, a befolyt összegből pedig mindig egy kiválasztott szervezetet támogatnak.

2016 őszén a Peter Cerny Alapítvány kapja a licitekbő befolyt összeget – a mentőautókban használatos gyógyszereket, felszereléseket fognak vásárolni. Licitálni 2016. szeptember 12-én, hétfőtől lehet, az árverés vége pedig 15-én csütörtökön 16.00 órakor lesz.

kakaos-csiga-allo-blog-2

A felajánlásom: 12 db házi kakaós csiga

Előre is nagyon köszönöm a liciteket, gyűjtsünk minél több pénzt az alapítványnak. Én garantálom, hogy minden egyes kakaós csiga mennyei lesz!

kakaos-csiga-allo-blog

Íme a recept 12 db kakós csigához:

60 dkg liszt

3,5 dl tej

30 g élesztő

50 g cukor

10 g só

30 dkg vaj

25 dkg cukor

10 dkg kakaó

A vajat közepesn keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú tégalalpot nyújtunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe.

A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük).

A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyűjtjuk és újra összehajtjuk – összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. A három hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk, kissé bevizezzük és megszórjuk a kakaóval elkevert cukorral. Ügyeljünk rá, hogy a tészta szélénél 1 cm szabad felületet hagyjunk, amit utólag kicsit bevizezünk és ezzel tapasztjuk össze a tekercs végét. Feltekerjük és korongokat végunk belőle.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és vizes kézzel kicsit lenyomkodjuk. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha nagyon felpúposodtak, a csigák közepét ismét lenyomkodjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: Hozzászólás (1)
  1. Megcsináltam. Soha többet nem fogok más receptet használni, ez életem kakaóscsigája! Fantasztikusan finom! Úgy tapasztaltam, hogy kicsit sok a töltelék mennyisége, nekem nem fért bele, de lehet nem nyújtottam elég vékonyra. Köszönet érte!

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.