Hétvégi bevásárlás?

Újabb projektbe kezdtem, amibe úgy érzem simán bele fog törni a bicskám, de legalább öregednem kell még 10 évet, hogy sikerüljön. Valahogy mélyen, zsigerből ellenkezik a belsőm, de megpróbálok egy ideig erőszakos lenni és kivitelezni a nagy tervet… Ki fogtok nevetni: próbálom bevezetni a hétvégi bevásárlást az életembe.

Mascarponés borjúcomb

Az elmúlt hétvégénk úgy alakult, hogy muszáj volt szombat reggel korán kelnem. A biopiac már be volt tervezve, de mivel a városban volt dolgom beugrottam a Csarnokba is húsért. 10-re már otthon voltam egy egész heti munícióval a cekkereimben. Nagyon elégedett és felvillanyozott voltam egészen vasárnap reggelig. Akkor rám tört a pánik: el kellene kezdenem feldolgozni a vásárolt árut. Ami a piacon olyan egyértelmű volt, most hirtelen nem adott ihletet. 3 féle hús, rengeteg zöldség a céklától a tyúkhúrig minden, aminek szezonja van, jól nézett kis és szép színes… gyümölcsök, több mint amit megeszünk ennyi idő alatt. A nagy kérdés az, hogy meg tudom-e erőszakolni a természetem azon a bizonyos idősávon belül, amíg még nem kezdenek el megromlani az összevásárolt tételek vagy megmaradok az impulzív főzésnél és az örökös rohangálásnál?! Azt be kell látnom, hogy a szombati “nagy kör” sokkal jobb – azt hiszem a városban fellelhető legmagasabb minőségű alapanyagokhoz juttatott, nem mentem érte annyira sokat és csak egy délelőttömet vette el. Ezzel szemen áll a sponteneitás és az a kedvelt szokásom, hogy szombat reggel 10-kor még bőven pizsinadrágban ücsörgünk a reggelizőasztalnál…

Az első nagy (spontán!) nekifutás után másfél adag hús a mélyhűtőben landolt, a többivel egészen jól állok. Az egyik fél adag húsból, ami történetesen borjúcomb volt és az egészet egyben szerettem volna megsütni vasárnap, zöldfűszeres mascaropnéval töltött borjúcomb készült. Annyira puha és omlós, hogy nem kell hozzá kés… ezért kell hozzá a jó hentes.

Recept (4-6 személyre)

1 kg borjúcomb
25 dkg mascarpone
2 fej fokhagyma
5 szelet bacon
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor metélőhagyma

frissen őrölt bors

A combot bevágom, hogy ki tudjam teríteni és megtölteni. A bacont apróra vágom és pirosra sütöm. Kiszedem a zsírjából és félreteszem azt.
10 dkg mascarponét elkeverek a kisütött baconnel, az apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával. A szétnyitott húsra kenem, feltekerem és megkötözöm a húst, ha szükséges a végeit fogpiszkálóval is rögzítem, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Felhevítem a serpenyőt, amiben a szalonna sült (de nincs benne a zsír csak amennyi a serpenyőre ragadt) és magas lángon minden oldalát megpirítom a kötözött húsnak, hogy kérget kapjon. Átteszem egy hőálló tálba, meglocsolom a baconből kisült zsírral (kb 2 ek-nyi elég), 1/2 dl vízzel, beleszúrom a húshőmérőt és a hús mellé teszek 2 egész fej hámozatlan fokhagymát, letakarom az egészet alufóliával. Kb 1 órán keresztül sütöm 190 fokos sütőben, vagy amíg átsült, de nem szárad ki – ebben segít a húshőmérő.

Amikor elkészült, kiveszem a sütőből és a hőálló tálból is. Deszkára teszem pihenni a húst. A hőálló tálat a tűzhelyre teszem, a fokhagymákból kinyomkodom a puhára sült gerezdeket. Villával pépesítem, elkeverem a pecsenyelével, majd beleöntök 1/2 dl konyakot és felforralom. Amikor kezd sűrűsödni hozzákeverem a maradék mascarponét, egyet rottyantok rajta és kész. A húst felszeletelem és a mártással meglocsolva kínálom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -