Húshagyó kedd: paradicsomos risotto

Új sorozatot indítok a blogon: keddenként húsmentes ételek szerepelnek mostantól. Ez annyira nem meglepő tőlem, inkább a húsos ételek vannak kisebbségben itt, és az életünkben is, de a rendszeresség, úgy gondoltam, jót fog tenni. Az alapötlet a Meatless Monday mozgalomtól kölcsönöztem, melynek célja a húsfogyasztás csökkentése és az egészséges életmódra nevelés. Ez sem áll tőlem messze, viszont a hétfővel bajom van. Értem én, hogy a hét kezdete, ami egyben az újrakezdést is szimbolizálja, de nálunk hétfőn még általában a hétvégi maradékok újrahasznosítása folyik. Inkább kedden szoktam frisset főzni, ilyenkor viszont valami könnyebb és egyszerűbb ételre esik a választás.

Paradicsomos risotto

paradicsomos risotto 2.jpg

Imádom a risottot, rengetegszer készítem, mindig az évszaknak megfelelően. Paradicsomosat például kizárólag nyáron, a paradicsomszezon közepén szoktam, mert csakis ilyenkor az igazi. A paradicsomkonzerveket szeretem, sokat használom télen, de igazi ízes paradicsomos risottot, ami önmagában, egyszerűen, néhány szimpla hozzávalóból készítve is isteni, csak friss, érett, lédús paradicsomból lehet. Fontos, hogy igazán lédús fajtát válasszunk, mert gyakorlatilag a paradicsom levében fő meg a rizs, ettől lesz az egész étel elképesztően koncentrált, paradicsom ízű. Ez itt egy alaprecept, lehet variálni, zöldséget, garnélát hozzáadni, de kérek mindenkit, hogy egyszer így is próbálja ki!

Recept

40 dkg gömbölyű szemű rizs (pl. arborio)
6 nagy, napérlelte paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
kb. 3 dl zöldség alaplé vagy víz
2 ek vaj
1 csokor bazsalikom

frissen őrölt bors
5 dkg parmezán

A paradicsomokat leforrázom, héjukat lehúzom, majd a gyümölcsöt kockára vágom.
Egy nagy serpenyőben 2 ek olívaolajon megfonnyasztom  a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadom a rizst és üvegesre pirítom – kb. 1 perc. Hozzáadom a paradicsom 1/3-át és elkezdem kevergetni – a paradicsom levet ereszt és a rizs elkezd puhulni. Ezt még kétszer megismétlem, mindig akkor adom hozzá a paradicsomot, amikor a rizs felvette a levét. Közben fokozatosan sózom, borsozom. Amikor az összes paradicsomot felhasználtam, a folyadékot zöldség alaplével pótlom és kevergetve addig főzöm a rizst, amíg fogkemény lesz, de marad leve a risottonak.
Lehúzom a tűzről, hozzáadom a vajat és az összetépkedett bazsalikomleveleket. Összeforgatom és azonnal tálalom. A tányéron parmezánt reszelek rá és egy kevés extra szűz olívaolajjal meglocsolom.

paradicsomos risotto.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -