Húshagyó kedd: saláta sült édesburgonyával

Előre elnézést kell kérnem a fotókért mindenkitől, elsősorban magától a salátától, mert sajnos egyáltalán nem tükrözik annak zsenialitását. Az úgy volt…. hogy sokan voltunk, én elfáradtam, a saláta ízlett és nem sikerült egy rendes adagot menteni belőle a fotóhoz. Aztán hirtelen a nap is eltűnt már. Pedig ez egy nagyon klassz saláta, amit az egészen kicsik és a felnőttek is imádtak. Nagyon tápláló, tartalmas, önmagában is megáll, vagy grillezett sajttal, de persze hús mellé is működik. Hidegebb napokon is nyugodtan bedobható. Biztosan sokat fogom idén készíteni mindenféle változatban, az édesburgonyára amúgy is erőteljesen rákattantam az év elején.

Saláta sült édesburgonyával

edesburgonya salata 2.jpg

Az édesburgonya mellett bab, paradicsom és rukkola alkották a salátát, a lelkét pedig az öntet adta: rengeteg bazsalikomot és citromfüvet (nem az ázsiait) tettem bele. Most nem a narancssárga húsú burgonyát kaptam – az nagyon hasonlít a sütőtökre, nekem túl édes, hanem a lila héjú, fehér belsejűt, ezt sokkal jobban szeretem.

Recept

2 közepes édesburgonya
1 vörösbab konzerv
1 nagyobb fürt koktélparadicsom (10-12 szem)
4+2 ek olívaolaj
1 lime frissen facsart leve
1 ek balzsamecet
2 gerezd fokhagyma
1/2 tk só
1/4 tk frissen őrölt feketebors
1 marék bazsalikom
1 marék citromfű

A sütőt 190 fokra előmelegítem. Az édesburgonyát megmosom, hasábokra vágom és sütőlapra teszem. 2 ek oívaolajat locsolok rá, kissé megsózom, összeforgatom és pirosra sütöm (kb. 30 perc).

A rukkolát összeforgatom a babbal és a félbevágott koktélparadicsomokkal. Az öntethez elkeverem a lime levét a balzsamecettel és az olívaolajjal. A bazsalikomot és a citromfüvet finomra vágom, az öntethez keverem, majd hozzáadom a sóval pépesre zúzott fokhagymát és a borsot. A langyos, ropogós édesburgonyát a salátához keverem és összeforgatom az öntettel.

edesburgonya salata.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -