Így készíts zöld dió likőrt!
Vogel DianaA zöld dió likőr igazi ínyencség, az elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ha a dió leszedése után letelt a 12 napos áztatási-előkészítési idő, már készen is áll erre az átváltozásra.
Hozzávalók:
1 kg előkészített zöld dió (hámozott, negyedelt, előáztatott)
1 l vodka
1 kezeletlen citrom hámozott héja
1 kezeletlen citrom leve
1 vaníliarúd
1 fahéjrúd
6 db szegfűszeg
6 db szegfűbors
1/2 kg nádcukor
Elkészítés:
A hozzávalókat a cukor kivételével tegyük egy nagyobb, zárható üvegbe és tartsuk szobahőmérsékleten, fénytől védve. Lehetőleg naponta rázzuk fel, majd 4 héttel később keverjük hozzá a nádcukrot és kóstoljuk meg, megfelel-e a saját ízlésünknek.
Ennek megfelelően ízesíthetjük tovább cukorral, citromlével, fűszerekkel, majd további 2 hétig érleljük. Továbbra is rázzuk fel naponta, majd sűrű szövésű hálón vagy szűrőn keresztül szűrjük át, amíg teljesen tiszta levet kapunk. Töltsük jól zárható kecses üvegekbe. A továbbiakban tároljuk száraz, sötét és hűvös helyen. A téli hónapok egyik legjobb ajándéka.
A visszamaradt zöld dióból készíthetünk szirupban eltett zöld diót. Ehhez tegyük kisebb, sterilizált befőttesüvegekbe és öntsük le frissen készült cukorsziruppal. A cukorsziruphoz főzzünk mézsűrűségűre 1/2 kg cukrot 2,5 vízzel. Az alkoholos, cukros diót száraz gőzben hagyjuk kihűlni, majd hasonlóan a likőrhöz, felbontásig száraz, sötét, hűvös helyen tároljuk.