Így alakult

Egy gyors bejelentkezés, mert kicsit megint beszippantott a gépezet. A múlt héten készítettem ezt a levest, de úgy érzem muszáj minél hamarabb itt megjelennie, mert az időjárásnak köszönhetően az este szerintem most pont az efajta levesekért kiált. Már elkészültekor is rohantam egy kicsit és nem is nagyon tudtam eldönteni, hogy főzzek-e este, egyetlen dolog motoszkált csak a fejemben: vöröslencseleves, de nem tudtam eldönteni mennyire erős a késztetés… Még éppen beslisszoltam a közeli drogériába mielőtt becsukták az ajtót (nem kajáért, dezodorért mentem) és a bejárattól pár lépésnyire a polcon ott vigyorgott rám egy csomag vöröslencse. Megvettem, hátha. A folytatás nem vicc: a drogériából hazatérve a postaládában fogadott a Gourmet aktuális száma, benne az első hasznos oldalak egyikén (miután a liftben a reklámokat átlapoztam) egy vöröslencseleves recept. Döntöttem, lesz leves.

Fűszeres vöröslencseleves fehérrépával


Nem a Gourmet féle receptet készítettem el, az túl szimplának tűnt (bár jókat írnak róla, lehet, hogy egyszer sorra kerül az is), és valami miatt most nem sárgarépa jutott eszembe kísérőnek, hanem fehérrépával kísérleteztem. És megérte. Az édes ízeket inkább földesebb, fűszeresebbre cseréltem, így is nagyon kellemes, kissé szúrós, de lágy levest kaptam.

Egyéb vöröslencseleves receptek:
Chili-olajjal
Fűszeresen
Törökösen
Currysen
Ünnepélyesen

Recept (6 személyre)

20 dkg vöröslencse
1 fej hagyma
2-3 szál fehérrépa reszelve
3/4 l zöldség alaplé
1 dl tejszín
2-3 ek olaj
3 babérlevél
2 tk római kömény (ízlés szerint egész vagy őrölt)
1 tk koriandermag mozsárban kissé összetörve
1 tk garam massala
1 tk csípős pirospaprika (a színe miatt is)

frissen őrölt bors
1 ek friss citromlé

Az olajon puhára dinsztelem a felaprított hagymát és a lereszelt fehérrépát, hozzáadom a babérlevelet és a fűszereket és magas lángon 1 percig pirítom, vigyázva, hogy a hagyma ne kapjon oda. Hozzáadom a megmosott vöröslencsét és felöntöm a zöldség alaplével. 20 perig főzöm, amíg a lencse megpuhul. Lehúzom a tűzről, botmixerrel pürésítem (óvatosan, forró!), ha kell utánaízesítem, sózom, borsozom, hozzákeverem a citromlevet. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a tejszínt és egyet rottyantok rajta (nem forralom fel!). Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -