Így kell sült csirkét sütni

Néhány hete olvastam egy cikket, melyben a szerző hosszan foglal állást a szétfőtt zöldségek mellett. Persze nem szétfőtt, sokkal inkább hosszan főtt zöldségeket sorol, melyek a gyermekkorára és az otthon melegére emlkéztetik. Fő érve az, hogy a hosszú főzés során a zöldségek íze megváltozik, egy bizpnyos főzéis idő elteltével krémesen édes és újra ízgazdag lesz. Először nem értettem, hogy mit is akar, megtanultuk az évek során, hogy a roppanósra főtt, ress zöldség a menő, mi ez a régimódi hozzáállás?!… és akkor bejött a kóködös, szmogos idő. Eszembe jutottak a forró, önmagukban krémes, édeskés zöldségek és egyből nem tűnt ez olyan rossz ötletnek. Nagyon jó lesz a roppanós zöldség tavasszal, amikor a zsenge sárgarépát valóban vétek lenne szétesőre főzni, se íze, se semmi tartalma nem maradna, most viszont jöhet a melengető kényeztetés.

hosszan fott zoldseg.jpg

A zöldségek mellé – csak, hogy tökéletes legyen a vasárnapi ebéd – vajban ropogósra sült csirkét készítettem. A sült csirke nagy mumusom. Sok próbálkozás után gyakorlatilag száműztem a konyhánkból – soha nem lett olyan, amilyennek szerettem volna. Hol a bőr volt szottyos, hogy a húsa száradt ki, hol nem volt semmi íze, de leginkább mindig unalmasra sikerült. Az Essencia Nagy Húsos kurzusának szárnyasokról szóló óráján aztán Bicsár Attila megmondta a tutit: só, bors, vaj és forgatva sütés. Mostantól gyakran lesz sült csirke nálunk is. Mert isteni… mondhatnám tökéletes. Annyi az egész, hogy a csirkét besózom, megszórom kevés borssal, majd bekenem annyi puha vajjal, amennyit felvesz – kb 10 dkg egy közepes csirkéhez. Sütőpapírral bélelet tepsibe teszem, teszek mellé egy fej kettévágott fokhagymát és néhány kakukkfű ágat. Lehet másképpen is fűszerezni, ez a legegyszerűbb és így is csodálatos lesz a végeredmény. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm mellével fölfelé, majd átfordítom a csirkét az oldalára. Így is 20 percig sütöm, majd ismét fordítok rajta egyet, hogy a melle kerüljön alulra, 20 perc elteltéve végül megint egy negyed fordulattal az oldalára fordítom az állatot és hagyom 20 percig pirulni ezen az oldalán is. Így mindenhol ropogósra sül a bőr, belül szaftos és ízletes lesz.

sult csirke.jpg

Recept – olíva olajban főtt zöldségek (Saveur, November, p. 94)

2,5 dl olíva olaj
1 ek szardella paszta
6 olajban eltett szárított paradicsom
6 gerezd fokhagyma
6 kaukkfű ág
1 citrom vékonyra szeletelve
1 nagy cukkini 3-4 cm vastag szeletekre vágva
1/2 kg újkrumpli vagy kis méretű, sárga héjú krumpli
1 közepes fej brokkoli rózsáira szedve
1 közepes fej karfiol rózsáira szedve
2 ek finomra vágott petrezselyem

bors

Az olajat a szardella pasztával, szárított paradicsommal, fokhagymáva, a kakukkfűvel és a citromkarikákkal egy nagy öntöttvas edénybe teszem és közepes lángon 5-7 percig melegítem, amíg elkezd illatozni és a citromkarikák kissé megbarnulnak.

Beeteszem egy rétegben a cukkinit és 5 percig pirítom, megfordítom és újabb 5 percet adok neki. Beleteszem a megmosott krumplit, a rózsáira szedett brokkolit és karfiolt és átforgatom, hogy az olaj bevonja a zöldségeket, 30 percig kevergetés nélkül, fedő alatt, közepesen erős lángon főzöm. Leveszem a fedőt, óvatosan átforgatom a zöldségeket, majd a lángot alacsonyra véve további 45-60 percig főzöm fedő alatt. Amikor a zöldségek vajpuhálk elzárom a lángot, hozzákeverem a pertezselymet, esetleg majorannát is, sózom, borsozom és a ropogósra sült csirkével tálalom.

sult csirke 2.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -