Ismét cobbler

Életem első cobblere almás volt. Pohárban szolgálták fel több mint 10 éve (többet nem vallok be), valami amerikaiakra szakosodott budapesti étteremben a Blaha Lujza tér környékén. Vanília fagyival, karamell darabokkal és karamellás öntettel. Durva kalóriabomba volt, de hát nekem ez kell. Legyen benne cukor. Érdekes módon almás cobblert még soha sem készítettem, pedig nagyon gyakran előforduló desszert ez a mi házunk táján, mondhatnám tuti siker.

Szilvás-ringlós-szedres cobbler 
 

Tegnap eszembe jutott az az almás cobbler és én is pohárba tettem: alulra a fagyit (Haagen Dazs: Macadamia nut brittle), rá a karamellizálódott gyümölcsöt, a tetejére pedig egy kekszsapkát. Nem kell öntet, összeérik az egész pillanatok alatt, ahogy a fagyi elkezd olvadni. A két gyerek közül az egyik csak a fagyit akarta (ő nem R2r volt), rosszul járt, mert azt mind beletettem a poharakba, az anyukája pedig kikakanalazta az ő sütijét is. Mese kekszet evett. Mindenki boldog volt, folytatódhatott a hintaparti.

Recept (6-8 személyre)

1 kg gyümölcs: szilva, ringló és pár szem szeder vegyesen
2 ek étkezési keményítő
3 ek sötét barnacukor
1/2 tk őrölt fahéj
25 dkg liszt
5 dkg kristálycukor + a szóráshoz a tetejére
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl tejszín
pici só

1/2 kg fagyi

A kimagozott gyümölcsöt a keményítővel, barnacukorral, fahéjjal jól összekeverem, tepsibe öntöm. Összekeverem a lisztet, cukrot, sütőport és a sót, hozzáadom a hideg vajkockákat és robotgéppel egyenletesre keverem. Hozzáadom a tejszínnel kikevert tojást, épp csak addig keverem, amíg a tészta összeáll. A tésztát kanállal a gyümölcsre szaggatom (mint az aranygaluskát) és megszórom kristálycukorral. 170 fokos sütőben 40 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a teteje sötét aranysárga, alatta a gyümölcs pedig szirupos sűrű.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -