Most ugyan a ködtől semmit se látni, de ennek is megvan a maga szépsége. Például az ablakban ülő töklmpás, mögötte a tejföl fehérséggel kifejezetten sejtelmes. Máskor, amikor a nap is süt, az ősz pompázatos színei ihletet is adnak. Többször jártam már úgy, hogy a színes őszi leveleket rugdosva jutott eszembe egy szín vagy ízkombináció. Valamikor nyáron láttam ezt az anyagot, ahol egy francia food stylist Pantone színekra komponált ételeket. Akkor mág csak nagyon tetszett, de most, hogy itt az ősz, én is készítettem egyet. Egy őszit.

Céklasaláta az ősz színeire komponálva

ceklasalata 2.jpg
A téma annyira izgalmas, hogy akár az egész évszakon át lehetne vele játszadozni, sőt, mindenki ki is választhatja magának a kedvenc évszakát. Hozzám azt hiszem az ősz színei állnak a legközelebb, szeretem ezeket az érett, telt színeket (és ízeket). A gondolattal a WAMP-on is eljátszadozunk holnap. A Deli és a Hedonism csodás közreműködésével SZÍNKOSTOLÓt készítünk: 7 édes és 7 sós falatkát rendeztünk színsorba, gyertek és kóstoljátok meg őket, nagyon klassz, színpompás őszi falatokat találtok majd. Nem bírom ki, ide kell írnom a 2 teljes sort:

Édes (Hedonism, Anabon készítésében):

1. kardamomos körtelé
2. macaron
3. répatorta
4. törökméz
5. mogyorós-ropogós
6. kandírozott narancshéjak
7. barackos gombóc, őszi avar színeivel festett kókusz reszelékbe forgatva

Sós (a Hajós utcai Deli készítésében):

1. Nemesbugaci diós sajt, néhány csepp tökmagolajjal
2. Vaddisznó szalámi reszelt tormával
3. Villa Vulcanus bio mangalica sonka, kékszőlő mustos dijoni mustárral
4. Donum Terrae tökmagkrém házi tejföllel sózott, szárított tökmaggal vagy reszelt sárgarépával a tetején
5. Axi’s narancsos cékla chutney nemesbugaci sajttal a tetején
6. Vargányakrém
7. Libatepertő krém sózott lilahagymával a tetején

Annyit tervezgettük, hogy alig bírom kivárni a holnapot, hogy végre élőben is lássam. WAMP Spájz a Millenáris Fogadóban holnap 10-6-ig.

ceklasalata.jpg

Vissza a céklasalátához: ezt most szinte teljesen a színek miatt állítottam össze, ami azért alakult így, mert a zöldségesnél pont egymás mellé került a gránátalma és a cékla. Nem tartott sokáig kitalálni, hogy ebből saláta lesz, a grámátalma szirup az egyik kedvenc salátaöntet alapanyagom. Ezek az ízek annyira markánsak, hogy sok mindent nem is kellet hozzátenni, már kész is volt az őszi saláta.

Recept

2 közepes cékla
1 kisebb gránátalma
1 marék dió
2 ek gránátalma szirup
3 ek szűretlen olívaolaj

frissen őrölt feketebors

A céklákat alufóliába csomagolom és 180 fokra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt puhára sütöm. Hagyom a fóliában langyosra hűlni, majd lehúzom a héját, a céklát felkockázom. A diót száraz serpenyőben kissé megpirítom, durvára vágom és a céklához adom. A gránátalmát kettévágom és magjait egy fakanállal kiütöm, szintén a céklához keverem.

Az öntethez összekeverem az olívaolajat és a gránátalma szirupot, sózom, borsozom és a salátára öntöm.

ceklasalata 3.jpg

1 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írd be a kommented!
Kérjük, írd be a neved