Mindenhol nagyon jó, édes, tejes kukoricát lehet most kapni, használjátok ki! Főzésekor csak arra kell figyelni, hogy ne főjjön túl, mert akkor lesz kemény. Ha nem levest készítetek belőle, a vékonyabb csuhéból is tegyetek lábas aljára, erre jöhetnek a megtisztított kukorica csövek, néhány csuhé és a jéghideg víz. Forrástól számított 7-8 perc után kész is van!

Hozzávalók

A leveshez:

6 cső kukorica

2 gerezd fokhagyma

1 közepes hagyma

1 ek vaj

½ tk őrölt kukruma

¼ tk őrölt chili

2 tk só

1 lime reszelt héja

½ lim frissen facsart leve

Az olajhoz:

1 nagy csokor menta

1 dl étolaj

jégkocka

 

A kukoricát hideg vízben feltesszük főni – annyi vízben, ami éppen ellepi. Felforraljuk és a forrástól számított 7-8 percig főzzük. Elzárjuk a lángot és a lábasban hagyjuk a kukoricát és a főzővizet is.

Közben a vajat egy közepes lábasban felolvasztjuk és megdinszteljük rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Rádobjuk a csövekről leszedett főtt kukoricát és összeforgatjuk. Felöntjük a főzőlével és összeforraljuk. Turmixgépbe tesszük, krémesre turmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk.

A krémes levest felmelegítjük és sóval, borssal, kurkumával, chilivel, a lime reszelt héjával és levével ízseítjük. Fogyasztás előtt lehűtjük.

Kikészítünk egy tál jeget és felöntjük hideg vízzel. A mentát forrásban lévő vízbe dobjuk, 1 percig főzzük és azonnal a jeges vízzel teli tálba dobjuk, így megőrízzük a szinét és az ízét. Papírtörlővel szárazra töröljük, turmixgépbe tesszük, felöntjük az olajjal és leturmixoljuk. Finom lyukú szűrőn leszűrjük és felhasználsig a hűtőbe tesszük.

Tálaláskor a levest mentaolajjal és pattogattott kukoricával díszítjük.

Ha inkább sütnéd a kukoricát, kattints ide: Sütőben vagy grillen sült kukorica

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here