Joghurt, barack, áfonya

Már eddig is sokan furcsának tartottak, mert bevallottam, hogy nem vagyok egy palacsinta fanatikus. Tovább rontom a helyzetet: a gyümölcslevesért sem vagyok annyira oda. Azt nem mondanám, hogy kifejezetten nem szeretem, de sokkal jobban lázba hoz egy gazpacho gondolata, mint egy hideg gyümölcslevesé. Továbbmegyek, soha nem rendelek gyümölcslevest étteremben, ha fogyasztok ilyet, akkor csakis otthoni környezetben. Hát most ennyit rólam.

Joghurtos barackleves áfonyával
 

A joghurtos zöldborsóleves viszont annyira jó kísérlet volt, hogy úgy döntöttem átültetem a technikát barackra is, hátha érdekes lesz az eredmény. Nem mondanám, hogy feltaláltam a spanyolviaszt, gyakorlatilag a habarás nem tejfölös, hanem joghurtos, engem mégis egy lépéssel közelebb hozott a gyümölcsleveshet ez a változat. Azt ugyanis kiküszöböltem, hogy a gyümölcs nem főtt állapotba kerül a levesbe, illetve csak részben, mert azt hiszem ez a fő bajom a gyümölcslevessl: minek azt a finom gyümölcsöt szétfőzni? Így a leves alapját turmixolt, főtt gyümölcs adja joghurttal sűrítve, de minden egyéb gyümölcs nyersen kerül a tányérba, ami szerintem sokkal hűsítőbb és finomabb, arról nem is beszélve, hogy a tejföl/tejszín joghurtra cserélésével a leves sokkal kevésbé zsíros. Joghurt, barack, áfonya, nyerő párosítás, másban is kipróbálom még. Ma pedig palacsinta lesz ebédre.

Recept (4-6 személyre)

1 kg barack vagy nektarin
25 dkg áfonya
5 ek világosbarna nádcukor
1/2 vaníliarúd kikapart magja
1/2 tk vaníliaesszencia
csipet só
7,5 dl víz
1/2 kg lecsepegtetett joghurt
1 tojássárgája
1/2 ek kukoricaliszt

A tojássárgáját elkeverem a liszttel, majd hozzáadom a joghurtot és simára keverem. Felöntöm 2 dl vízzel, elkeverem és félreteszem.
Közepes lábosba feteszem főni a kimagozott barack háromnegyedét a maradék vízzel, sóval, cukorral, vaníliával. Amikor a gyümölcs puha, az egészet selymesre turmixolom. Visszaöntöm a lábosba, hozzákadom a joghurtos keveréket, ha kell utánaízesítem és forráspontig hevítem. Lehúzom a tűzről, és hagyom langyosra hűlni. Hozzáadom a maradék felkockázott barackot, az áfonyát és 2-3 órára a hűtőbe teszem, hogy telejesen lehűljön.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -