Kandírozás nyereményekkel

Akinek még nincs meg a hétvégére a karácsonyi pepecselős programja, ajánlanék egyet. Most, hogy az eredmény felét egy este és egy délelőtt alatt elnassoltuk, bizton állíthatom, hogy minden fáradozást megért a házilag kandírozott narancshéj készítése. Már rotyog a citrom is. Talán ez az utolsó pillanat, hogy ilyesminek nekiálljunk, mert kell neki idő és a rohanásban nem biztos, hogy forró cukorszirup kevergetésével vagy száradó narancshéjak kerülgetésével szeretné tölteni az idejét bárki is.

kandirozott_narancs1_1.jpg

Az az érzésem, hogy nem lehet citrusokból eleget kandírozni. Nekem milliónyi ötlet jutott az eszembe, hogy mi mindenbe tenném és ez eddig nem történt meg, kellettek hozzá a komótos, pepecselős, illatos órák. Napok óta édes narancsillat lengi be a lakást. ezt most felváltja majd a citrom. Már már kezd karácsonyi hangulatom lenni (idén nehezen, de erről tervezek még írni).

Az egyetlen igazán megfontolandó tanácsom az, hogy csak az vágjon bele a programba, aki hajlandó viszonylag sok pénz kifizetni kezeletlen citrusfélékért! Semmi szükség rá, hogy a sok vegyszert, amit a számunkra most oly értékes héjra permeteznek, megegyük. A Culinarisban 1000 Ft körül van a narancs kilója. Az összes többi lépést lehet alakítani kedvünk szerint, én így csináltam:

Recept

8 közepes narancs
1, 2 kg cukor
1/2 l víz

25 dkg 70% kakaótartalmú csokoládé (a kandíroztott narancshéj mennyiség feléhez elegendő)

A narancsokat alaposan megmosom, szárazra törlöm. Kettévágom őket és a narancs levét kifacsarom. A héjakat ismét ketté vágom és kiskanállal a maradék gyümölcshúst és a hártyát kikaparom vigyázva, hogy a fehér részét ne nagyon kaparjam ki.

1/2 cm-es, hosszú csíkokra vágom a megtisztított héjakat.

kandirozott_narancs_2.jpg

Egy közepes lábosban a felvágott héjakat kétszer leforrázom: a héjakat a lábosba teszem, felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi és felforralom. Leszűröm és újra hideg vízbe teszem a héjakat, ismét felforralom, majd leszűröm. Így nem lesz keserű.

A lábosba teszem a cukrot a fél liter vízzel. Magas lángon felforralom, amíg a cukor teljesen felolvad és a szirup bugyogni kezd. Beleteszem a leforrázott héjakat és visszaveszem a lángot közepesre. 45-60 percig főzöm, néha megkeverem, Akkor jó, ha áttetszőre fő.

kandirozott_narancs2_2.jpg

Rácsra szedem a kandírozott csíkokat és száraz helyen kiszárítom – ügyelve rá, hogy ne száradjon túl. Nekem egy alig fűtött szobában 3 nap alatt lett kész.

kandirozott_narancs3_2.jpg

A kandírozott narancshéjakat temperált csokoládéba mártom: ehhez gőz felett felolvasztok 16 dkg csokoládét, a maradék 9 dkg-ot pedig nagyon apróra vágom. Leveszem a gőzről az olvadt csokoládét és hozzákeverem az apróra vágottat.Addig keverem, amíg teljesen egynletes  és fényes lesz a massza. Ebbe mártom a narancshéjakat. Sütőpapírral bélelet tálcára vagy sütőlapra helyezem őket és hagyom a csokoládét megdermedni. Légmentesen záródó dobozba teszem.

kandirozott_narancs4_2.jpg

Aki nem szerezne kandírozni, de mégis kényeztetné magát kandírozott finomságokkal, vegyen részt a L’OCCITANE, a Talpig Nő, a Fűszer és Lélek és a Lila Füge közös nyereményjátékán! A L’OCCITANE karácsonyi termékei kandírozott virágszirmokkal és gyümölcsökkel készültek, nagyon nagyon finomak (megenni tilos!) – én csak abban bízom, hogy karácsony után is marad még belőlük. Amit nyerni lehet:

locit.jpg

5 sminkes csomag 17.830 forint értékben

  • szemhéjpúder (4es kiszerelésben) 8390 Ft
  • szájfény 3950Ft
  • bronzosító (két színben) 5490 Ft

és 5 testápolós csomag 21.540 forint értékben

  • parfüm 12.750 Ft
  • testápoló krém 8790 Ft

Ehhez csak annyit kell tenni, hogy megválaszoltok egy kérdést a Talpig Nő oldalán és várjátok, hogy kihúzzuk a nyertest – ez jövő kedden, december 20-án fog megtörténni. Hajrá!

A kérdés: Kik számára lehet különleges ajándékot találni a L’OCCITANE-nál?

  • mindenkinek
  • csak férfiaknak
  • csak nőknek

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -