Kandírozás nyereményekkel
Lila FügeAkinek még nincs meg a hétvégére a karácsonyi pepecselős programja, ajánlanék egyet. Most, hogy az eredmény felét egy este és egy délelőtt alatt elnassoltuk, bizton állíthatom, hogy minden fáradozást megért a házilag kandírozott narancshéj készítése. Már rotyog a citrom is. Talán ez az utolsó pillanat, hogy ilyesminek nekiálljunk, mert kell neki idő és a rohanásban nem biztos, hogy forró cukorszirup kevergetésével vagy száradó narancshéjak kerülgetésével szeretné tölteni az idejét bárki is.
Az az érzésem, hogy nem lehet citrusokból eleget kandírozni. Nekem milliónyi ötlet jutott az eszembe, hogy mi mindenbe tenném és ez eddig nem történt meg, kellettek hozzá a komótos, pepecselős, illatos órák. Napok óta édes narancsillat lengi be a lakást. ezt most felváltja majd a citrom. Már már kezd karácsonyi hangulatom lenni (idén nehezen, de erről tervezek még írni).
Az egyetlen igazán megfontolandó tanácsom az, hogy csak az vágjon bele a programba, aki hajlandó viszonylag sok pénz kifizetni kezeletlen citrusfélékért! Semmi szükség rá, hogy a sok vegyszert, amit a számunkra most oly értékes héjra permeteznek, megegyük. A Culinarisban 1000 Ft körül van a narancs kilója. Az összes többi lépést lehet alakítani kedvünk szerint, én így csináltam:
Recept
8 közepes narancs
1, 2 kg cukor
1/2 l víz
25 dkg 70% kakaótartalmú csokoládé (a kandíroztott narancshéj mennyiség feléhez elegendő)
A narancsokat alaposan megmosom, szárazra törlöm. Kettévágom őket és a narancs levét kifacsarom. A héjakat ismét ketté vágom és kiskanállal a maradék gyümölcshúst és a hártyát kikaparom vigyázva, hogy a fehér részét ne nagyon kaparjam ki.
1/2 cm-es, hosszú csíkokra vágom a megtisztított héjakat.
Egy közepes lábosban a felvágott héjakat kétszer leforrázom: a héjakat a lábosba teszem, felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi és felforralom. Leszűröm és újra hideg vízbe teszem a héjakat, ismét felforralom, majd leszűröm. Így nem lesz keserű.
A lábosba teszem a cukrot a fél liter vízzel. Magas lángon felforralom, amíg a cukor teljesen felolvad és a szirup bugyogni kezd. Beleteszem a leforrázott héjakat és visszaveszem a lángot közepesre. 45-60 percig főzöm, néha megkeverem, Akkor jó, ha áttetszőre fő.
Rácsra szedem a kandírozott csíkokat és száraz helyen kiszárítom – ügyelve rá, hogy ne száradjon túl. Nekem egy alig fűtött szobában 3 nap alatt lett kész.
A kandírozott narancshéjakat temperált csokoládéba mártom: ehhez gőz felett felolvasztok 16 dkg csokoládét, a maradék 9 dkg-ot pedig nagyon apróra vágom. Leveszem a gőzről az olvadt csokoládét és hozzákeverem az apróra vágottat.Addig keverem, amíg teljesen egynletes és fényes lesz a massza. Ebbe mártom a narancshéjakat. Sütőpapírral bélelet tálcára vagy sütőlapra helyezem őket és hagyom a csokoládét megdermedni. Légmentesen záródó dobozba teszem.
Aki nem szerezne kandírozni, de mégis kényeztetné magát kandírozott finomságokkal, vegyen részt a L’OCCITANE, a Talpig Nő, a Fűszer és Lélek és a Lila Füge közös nyereményjátékán! A L’OCCITANE karácsonyi termékei kandírozott virágszirmokkal és gyümölcsökkel készültek, nagyon nagyon finomak (megenni tilos!) – én csak abban bízom, hogy karácsony után is marad még belőlük. Amit nyerni lehet:
5 sminkes csomag 17.830 forint értékben
- szemhéjpúder (4es kiszerelésben) 8390 Ft
- szájfény 3950Ft
- bronzosító (két színben) 5490 Ft
és 5 testápolós csomag 21.540 forint értékben
- parfüm 12.750 Ft
- testápoló krém 8790 Ft
Ehhez csak annyit kell tenni, hogy megválaszoltok egy kérdést a Talpig Nő oldalán és várjátok, hogy kihúzzuk a nyertest – ez jövő kedden, december 20-án fog megtörténni. Hajrá!
A kérdés: Kik számára lehet különleges ajándékot találni a L’OCCITANE-nál?
- mindenkinek
- csak férfiaknak
- csak nőknek